Forum

Izšel je zbornik Pesem si 20


 

Leto je naokrog in nov, 14. zbornik Pesem si 20, je izšel pri Zavodu za razvijanje ustvarjalnosti. Šteje blizu 350 strani in v poglavjih, ki so že stalnica naših zbornikov, so objavljene pesmi preko 80 avtorjev iz vse Slovenije, v tujejezičnem poglavju najdete hrvaške, srbske, bošnjaške in slovaške pesmi, poskrbeli smo tudi za nekaj prevodov. Izmed vseh objav (teh je skoraj 10000 letno) so najboljše izbirali vsak letni čas in ob koncu pripravili tudi izbor za zbornik uredniki s portala Pesem si Luka Benedičič, Lidija Brezavšček, mag. Ana Porenta, dr. Sara Špelec in Helena Zemljič. Knjigo je oblikovala Gaja Grešak. Letošnji zbornik smo posvetili Andrejki Jereb, ki je bila z nami celo desetletje in se je njena zemeljska pot dokončala v tem pesniškem letu. Bralci boste v Pesem si 20 našli raznovrstno in svežo poezijo, katere tematika se sprehaja po vesolju, vseh zemeljskih okoljih in še večkrat po zapleteni človekovi podzavesti, mislih in uvidih. Oblike pesmi so od stalnih (glos, sonetov, haikujev …) do svobodnejših verzov. Gotovo bo vsak, ki bo knjigo prelistal, našel zase pesmi, ki najbolj sozvanjajo z njegovim pogledom na svet in poezijo. Za podporo se tudi letos zahvaljujemo občinam Ribnici, Sodražici in Velike Lašče, saj brez njih knjiga ne bi mogla iziti.

 

Ker pa letošnje leto ni bilo naklonjeno tradicionalnemu srečanju na Trubarjevi domačiji na Rašici, smo v karanteni posneli Pesniške razglednice. Kratek film z izbrankami letnih časov s portala www.pesem.si, ki so jih napisali Maja Bernik, Katarina Juvančič, Ivanka Kostantino, Matej Krajnc, Tomaž Mahkovic, Franci Novak, Irena Pajnik Beguš, Martina Pavlin, Ana Porenta, Marija Praprotnik, Peter Rangus,Vid Sagadin Žigon in Tom Veber, smo snemali na različnih koncih in krajih sveta. Film je uokvirjen s pesmima Andrejke Jereb (kot slovo in popotnica), sledijo pesmi, postavljene v okvir posameznega letnega časa. Film je nastajal večinoma med prepovedjo prehajanja občinskih meja, tako so nekateri sami posneli svojo izbrano pesem in nam jo posredlovali: Pavla Lušin nam je poslala svojo iz Irishtown Nature Parka, Urša Zalar s Koseškega bajerja, Luka Benedičič iz Srakovelj pri Kranju, Lidija Brezavšček iz Radovljice, Helena Zemljič iz Jurovskega Dola, nekaj smo jih posneli na Kukmaki, večino pa na Trubarjevi domačiji. Na teh so pesmi interpretirali Sara Špelec, Polona Goršič, Maša Samsa, Nataša Tomc, Tjaša Tomc, Matej Polzelnik in Ana Porenta. Najdaljšo pesem, ki jo interpretira Gregor Grešak, smo snemali pri Sv. Primožu (Kališče) in po odprtju meja še pri Sv. Trojici na Vrhniki. Kratki film Pesniške razglednice sta režirala Gregor Grešak in Ana Porenta, montažo in glasbo je prispeval Dan Grešak, nastal pa je v produkciji Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti, Uredništva Pesem si, v sodelovanju s Kulturnim in umetniškim društvom Finta in Gledališko skupino Gledeja – KUD Primož Trubar Velike Lašče. Film traja manj kot pol ure, pa toliko poezije! Še vedno ga lahko najdete na: . Premiera je bila 25. junija 2020 ob 20. uri.

 

Čeprav si od samega nastanka prizadevamo tudi za srečanja v živo, se nam je naša virtualnost v letošnjem letu obnesla bolj od resničnosti. Že svetovni dan poezije (21. 3. 2020) smo proslavili na virtualnem odru portala, sedaj pa vabimo vse, ki želite, da posnamete svojo pesem in jo objavite v novi temi: https://www.pesem.si/a/objava/prikaz/148138/pesniske_razglednice.

 

Vseeno pa upamo, da bi nam bilo dano, da si še letos pogledamo v oči, se objamemo in prisluhnemo poeziji iz zbornika tudi brez elektronskih posrednikov.

Če bi ga kdo želel posvojiti, naj oblišče www.knjiga.org. Objavljeni avtorji boste prejeli tudi e-mail s kodo za naročanje avtorskega izvoda.

 

 

Ananda

Poslano:
15. 07. 2020 ob 12:31

Super novica! Pohvale uredništvu zbornika. Naslovnica je zelo lepa. Brez dvoma si naročim par izvodov. :) 

Pesniški pozdrav!

 .

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
29. 07. 2020 ob 08:18

Naročen. Nabirajo se. Črna hrbtišča z mehkimi trebuhi, v katerih poje - pesem si


hvala vsem - za hrano


lp

pi

Zastavica

nemesis

Poslano:
29. 07. 2020 ob 16:05

Danes me je v nabiralniku pričakal zbornik. Prelistavam, prebiram, preveva me pesem. Hvala vam. Vsem, ki pišete in vsem, ki skrbite za pesem.si


Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
29. 07. 2020 ob 18:32

O, imenitno, Pi in Nemesis, vesela sem vajinega sporočila, ker zdaj vem, da je Pesem si 20 prišel v prave roke ... prijetno branje,

Ana

Zastavica

Lea199

Poslano:
05. 08. 2020 ob 22:49

Tudi jaz ga imam (in ne samo enega, nekaj veselja vsako leto podarim prijateljem, ki imajo radi poezijo). 

Bogat je in tako lepo je brat pesmi v natiskane v knjigi.

Hvala pesem.si!

Lea

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
06. 08. 2020 ob 08:24

Hvala, Lea, tudi za to, ker širiš poezijo med prijatelje,

prijetno branje,

lp, Ana

Zastavica

Ananda

Poslano:
06. 08. 2020 ob 08:43

Tudi jaz sem ta teden prejela svoje izvode. ♡♡♡ Res je čisto drug občutek, ko pesmi bereš natisnjene. Knjige ne bodo izumrle in za to pridno skrbi tudi naše uredništvo, hvala in čestitke za res dobro knjigo poezije! :)  

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
06. 08. 2020 ob 09:14

Imenitno, hvala tebi, Ananda,

lep dan,

Ana

Zastavica

saraivor

Poslano:
06. 08. 2020 ob 19:27

Kako naručiti zbornik?

Zastavica

dusica

Poslano:
07. 08. 2020 ob 15:12

Pozdravljeni. Kje naj naročim knjigo, zanima pa me tudi, kateri avtorji so v knjigi.Če je notri katera mojih pesmi, bi imela kakšno knjigo več.

Hvala in lp, dušica

Zastavica

srecok

Poslano:
08. 08. 2020 ob 14:36

tudi jaz bi naročil 2 izvoda in mislim da mi manjkajo tudi nekateri prejšnji letniki če so na voljo. lep pozdrav srečko

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
08. 08. 2020 ob 17:33
Spremenjeno:
08. 08. 2020 ob 17:35

Knjigo lahko naročite na http://www.knjiga.org.

Za pošiljanje v druge države: žal ne moremo pošiljati po povzetju, bomo naredili, da se bo dalo plačevati prek Paypal-a in obvestili.

Letošnji (Pesem si 20) objavljeni avtorji (vsem pred objavo pošljemo tudi e-mail, na katerega odgovorijo (strinjanje z objavo itd.):

Marina Adamović, Tina Arnuš Pupis, Sandra B. Džananović, Duško Babić, Katica Badovinac, Luka Benedičič, Maja Bernik, Ananda Boutoute, Lidija Brezavšček, Brezno, Hana Bujanović Kokot, Tamara Butala, Valerija Čerič, Jure Drljepan, Mirjam Dular, Ivan Gaćina, Slavica Gazibara, Gregor Grešak, Rok Horžen, Jasna Janež, Andrejka Jereb, Katarina Juvančič, Branka Kamenšek, Aleksandra Kocmut, Tjaša Ivana Kocmut, Majda Kočar, Breda Konjar, Nataša Korbar, Matej Krajnc, Matej Krevs, Srečko Križanec, Ivanka Kostantino, Silva Langenfus, Regina Lovišková, Magnezij, Tomaž Mahkovic, Urša Majcen, Željko Majstorović, Aleksandra Marijanović, Gregor Markič, Felicita Medved, Alenka Mihorič, Tatjana Mozer, Bernarda Mrak Kosel, Alen Muhič, Jagoda Nikačević, Nikita, Franci Novak, Milan Novak, Tanja Ocelić, Irena Pajnik Beguš, Igor Pavlic, Martina Pavlin, Marija Praprotnik, Nada Pečavar, Janja Plevnik, Lidija Polak, Mirko Popović, Ana Porenta, Ljubica Ribić, Vid Sagadin Žigon, Miha Sever, Marko Skok, Saša Slavković, Senada Smajić, Vesna Šare, Milen V. Šelmić, Juš Škraban, Dimitrij Škrk, Peter Šloser, Igor Šmid, Sara Špelec, Dejan Štiglic, Luka Šturm, Bojan Tasić, Mateja Traven, Trepetlika, Svit Valovnik, Tom Veber, Valerija Večei-Funda, Ramiz Velagić, Meta Vražič, Vladimir Vuković, Helena Zemljič, Sašo Zorc, Milan Žniderič, Igor Žuravlev, Irena Žuravlev


Tudi zborniki preteklih let so na zalogi (vse, kar se da naročiti, je na http://www.knjiga.org),

lep pozdrav vsem,

Ana

Zastavica

dusica

Poslano:
10. 08. 2020 ob 22:26

Pozdravljena Ana. Pregledala sem avtorje pesmi v novem zborniku in nisem zraven, kljub temu, da objavljam na Pesem.si in so nekatere moje pesmi med Podčrtankami. Zanima me po kakem kriteriju so izbrane pesmi za Zbornik? 

Hvsla za odgovor in lp, dušica

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
14. 08. 2020 ob 08:51

Pozdravljena, dušica, hvala za vprašanje. V zborniku objavljamo izbrane in nominirane pesmi (izbori štirih letnih časov), potem avtorje teh pesmi pregledamo še enkrat (letne objave) in določimo še nekatere njihove pesmi za objavo. To počnemo že vsa leta, saj bi bil sicer nabor za zbornik (če bi objavili vse podčrtanke) preobširen (že zdaj ima 350 strani), tako da je to izbor izbora. Seveda pa pesmi nikoli ne izginejo s pesem.si, kjer jih beremo lahko kadarkoli in katerekoli želimo (npr. samo podčrtanke ali samo določenega avtorja ali samo izbor bralcev ...). Upam, da sem dovolj dobro pojasnila naš izbor za tiskano izdajo.

Želim ti še veliko navdiha in pesmi,

lp, Ana

Zastavica

Bojan Foršček

Poslano:
13. 05. 2021 ob 20:19

Jaz pa imam to vprašanje. Nekatere pesmi so podčrtanke, a nimajo niti ene točke. Kako je pa to mogoče?

lp,     Bojan

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
13. 05. 2021 ob 21:35

Morda je tako: uredniki ne ocenjujemo pesmi, jih uredniško pregledujemo, komentiramo, podčrtujemo itd. In če je ni nihče od bralcev ocenil, se to lahko zgodi.

Lp, Ana

Zastavica

Bojan Foršček

Poslano:
13. 05. 2021 ob 21:41

Zanimivo. Hvala za odgovor.

lp,     Bojan

Zastavica

Komentiranje je zaprto!