Forum

PESNIŠKI TURNIR 2020

ZNANIH 12 FINALISTOV PESNIŠKEGA TURNIRJA 2020

Strokovna žirija je izbrala 12 najboljših pesmi na 20. pesniškem turnirju in s tem avtorjev, ki se bodo potegovali za laskavi naziv vitez/vitezinja poezije. Datum finala zaradi kriznih razmer še ni znan, bo pa letos zaradi razmer Pesniški turnir potekal tudi virtualno, pesniki se bodo z video posnetki svojih finalnih pesmi pomerili 25. aprila 2020 na FB profilu Založbe Pivec.

 

Na natečaj letošnjega 20. Pesniškega turnirja, prireditve, na kateri že dvajsetič izbiramo najboljšo slovensko neobjavljeno pesem v tekočem letu, je prispelo kar 160 pesmi, ki so izpolnjevale natečajne pogoje. Ti so bili naslednji: možno je sodelovati s samo eno pesmijo, pesem ne sme biti daljša od 60 verzov ali vrstic, avtor mora biti na dan objave imen sta 16 let, pesem ne sme biti objavljena v tiskani obliki (knjižno ali revijalno) in pesem mora prispeti na natečaj v roku.

Strokovna komisija, ki jo letos sestavljajo dr. Irena Novak Popov, ena najuglednejših strokovnjakinja za slovensko poezijo, dr. Marcello Potocco, pesnik in univerzitetni profesor književnosti, ter nova članica strokovne žirije Stanka Hrastelj, vitezinja Pesniškega turnirja 2007. Žirija je imela zahtevno in odgovorno nalogo, najprej je izmed 160 pesmi odbrala 25 najboljših po svoji presoji, nato pa zooževala svoj izbor do 12 najboljših pesmi, ki se uvrstijo v finale. Pesmi so, kot tudi prejšnja leta, vsebinsko in slogovno precej raznolike.

 

Finalisti Pesniškega turnirja 2020 so:

Tanja Božić (Ljubljana)

Ajda Bračič (Videm)

Katarina Gomboc Čeh (Ljubljana)

Veronika Gradišek (Kozje)

Dunja Polonca Guček (Spodnji Log)

Tonja Jelen (Loče)

Jernej Kusterle (Jesenice)

Vesna Liponik (Malečnik)

Miha Marek (Ljubljana)

Denis Škofič (Dolnja Bistrica)

Katja Šušteršič (Horjul)

Lara Gea Vurnik Navinšek (Ljubljana)

 

 

Letos Pesniški turnir obhaja jubilej in na Založbi Pivec smo imeli smele načrte, kako bi ga  obeležili, a nam je pandemija korona virusa prekrižala načrte, tako da smo bili primorani za nedoločen čas premakniti naše dogodke. 27. marca smo nameravali  izvesti svečano prireditev, s katero bi obeležili 20 let druženja z odlično poezijo, v Lutkovnem gledališču bi moralo nastopiti, kar 13 od 20 dozdajšnjih pesniških vitezov, isti dan pa bi se morala v mariborskem mestnem parku odpreti tudi plakatna razstava o Pesniškem turnirju, z zmagovalnimi pesmimi, besedili o zgodovini in seveda fotografskim materialom. 25. aprila je bil načrtovan finale Pesniškega turnirja 2020, katerega častno pokroviteljstvo je že potrdil župan MOM, gospod Saša Arsenović. A oba dogodka, kot že rečno, smo za nedoločen čas premaknili. Iskreno pa upamo, da se bodo stvari normalizirale do konca avgusta, 26. avgusta bomo s svojimi vitezi in vitezinjami gostovali na ptujskem gradu v okviru mednarodnega pesniškega festivala »Poezija in vino«.

 

 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
26. 04. 2020 ob 08:52

Vitezinja Pesniškega turnirja je Tanja Božić, zmagovalec občinstva pa Jernej Kusterle

Na letošnjem Pesniškem turniju, ki je zaradi trenutnih razmer prvič potekal virtualno na spletu, je strokovna žirija pesniški viteški naslov podelila Tanji Božić za pesem Zemljevid, občinstvo pa je najbolj prepričala pesem Jerneja Kusterleta Noč naju glasno izgovarja.


Pesniški turnir Založbe Pivec letos poteka že dvajsetič. Jubilej naj bi obeležili na poseben način, s serijo prireditev, ki so žal za zdaj prestavljene, a tudi izpeljava osrednjega letošnjega dogodka je bila vsekakor posebna, saj prvič ni potekal v živo pred občinstvom, temveč so ga ljubitelji poezije prvič spremljali pred zasloni svojih elektronskih naprav.

Turnir je natečajao prireditev, na kateri se izbira najboljša izvirna neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Na letošnjem natečaju je s po eno pesmijo sodelovalo 160 pesnikov, v začetku aprila je strokovna žirija v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Marcello Potocco in Stanka Hrastelj izbrala 12 po njihovem mnenju najboljših pesmi, nakar je sledilo odpiranje šifer in objava finalistov.

Med njimi sta bila, kar se je zgodilo prvičv zgodovini Turnirja, dva lanskoletna nagrajenca, vitez poezije Denis Škofič in zmagovalka občinstva Veronika Gradišek. Ob tem je potrebno izpostaviti, da so bili letošnji finalisti povečini mladi in da so izrazito prevladovale pesnice, saj se jih je med dvanajsterico uvrstilo kar devet. Finalisti so bili: Tanja Božić (Ljubljana), Ajda Bračič (Videm), Katarina Gomboc Čeh (Ljubljana), Veronika Gradišek (Kozje), Dunja Polonca Guček (Spodnji Log), Tonja Jelen (Loče), Jernej Kusterle (Jesenice), Vesna Liponik (Malečnik), Miha Marek (Ljubljana), Denis Škofič (Dolnja Bistrica), Katja Šušteršič (Ljubljana) in Lara Gea Vurnik Navinšek (Ljubljana).

 

Finalni turnir je potekal v petek, 25. aprila 2020, ob 18. uri na Facebook strani Založbe Pivec in na njenem You Tube kanalu v pretoku v živo v obliki zmontirane oddaje. Pesniki so svoje interpretacije pesmi posneli, prav tako sta bila posneta moderatorja Zora A. Jurič, pobudnica Pesniškega turnirja, in Nino Flisar, urednik pri Založbi Pivec. Uvodno sta spletno občinstvo nagovorila Milena Pivec, direktorica Založbe Pivec, in častni pokrovitelj 20. pesniškega turnirja, župan Mestne občine Maribor, Aleksander Saša Arsenovič. Simbolno pa sta, kot je to tradicija, turnir s pesmima odprla lanskoletna viteza Nina Kremžar in Denis Škofič, s svojima zmagovalnima pesmima Mater prve generacije in Ljudski običaj. Nato se je zvrstilo 12 finalistov, ki so v svojih videih doživeto interpretirali svoje pesmi. Prireditev je imela tudi glasbene goste, glasbenike, ki so bili v prejšnjih letih gostje na PT, zdaj pa so gostovali na spletnem turnirju s svojimi videospoti, zvrstili so se Katalena, Same babe in Vasko Atanasovski.

Vrhunec večera pa je bila seveda podelitev obeh nagrad. Občinstvo je največ glasov, vsega skuapj se jih je na spletu nabralo 645, namenilo pesmi Noč naju glasno izgovarja Jerneja Kusterleta. Ta je prejel komplet 20 pesniških knjig in denarno nagrado 200 €. Strokovna žirija, v sestavi Stanka Hrastelj, dr. Irena Novak Popov in dr. Marcello Potocco, pa je za najboljšo pesem razglasilo pesem Zemljevid pesnice Tanje Božić. Kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva, sicer pa vrhunski izdelek umetniškega kovača Mihe Krištofa, ji je po video zvezi simbolno izročila lanskoletna vitezinja Nina Kremžar, ob tem je prejela, še knjižno in denarno nagrado, slednjo v višini 505 €. Vseh 12 finalnih pesmi so pri Založbi Pivec izdali v zborniku, ki ga je možno sneti z njihove spletne strani. Prav tako si je možno virtualni Pesniški turnir ogledati ponovno na Facebook strani Založbe Pivec in njenjem You Tube kanalu. Obe denarni nagradi je prispeval anonimni dobrotnik, sicer ljubitelj umetnosti, ki ne želi biti razkrit.


Virtualni pesniški turnir si je mogoče ogledati na Fb strani založbe Pivec.

Tukaj si lahko snamete zbornik Pesniškega turnirja 2020: Pesmi Pesniškega turnirja 2020

Več pa preberete na:

Zastavica

Komentiranje je zaprto!