Zemljevid dogodka:

Najdi.si

Za podrobnosti klikni zemljevid.

Ana Porenta (urednica)
vabi na

Stanislava Chrobákova Repar in Erik Jakub Groch: RAUMA BLUES in DRUGA NAIVNOST

ki bo 10. 09. 2019 ob 18:00
v kraju Vojašniška ulica 12, Maribor

• KULTURNO DRUŠTVO MARIBORSKA LITERARNA DRUŽBA • JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI • OBMOČNA IZPOSTAVA MARIBOR • ZVEZA KULTURNIH DRUŠTEV MARIBOR • 
Fraktali o.z. Bratislava • KUD Apokalipsa Ljubljana • Libris d.o.o. Koper 

Vabimo vas na literarni večer

Stanislava Chrobákova Repar in Erik Jakub Groch:
RAUMA BLUES in DRUGA NAIVNOST


v torek, 10. septembra 2019, ob 18. uri v Literarni hiši Maribor, Vojašniška ulica 12 v Mariboru.

Predstavili bomo pesniški noviteti slovaškega gosta in slovaško-slovenske tako gostje kot gostiteljice, vabimo vas na pogovor z avtorjema o poeziji, mičnem nebotičnem poetičnem, ale aj o hrozovlade slova. Z gostoma se bo pogovarjal Marjan Pungartnik.


Pridite!

-------------------------

Pesniška zbirka Druha naivito slovaškega pesnika, a tudi založnika in knjižnega oblikovalca Erika Jakuba Grocha (1957) je nastala na osnovi Grochovih prejšnjih zbirk, ki so na Slovaškem postopoma izhajale od l.1990. (Do takrat je avtor objavljal v samizdatu.) Vendar se je pesnik čez kakšnih petnajst let odločil, da bo vse svoje zbirke pesniško se enkrat predelal, ter po strogi selekciji spravil v edini pesniški zvezek - skupaj z novonastalimi pesmimi. Druga naivnost tako predstavlja mnogoletno Grochovo pesniško ustvarjanje v njegovi edinstveni različici, ki je edina tudi avtorizirana. V izvirniku je knjiga izšla I. 2005 (Edition Ryba) in je takoj postala dogodek desetletja. V slovenščini smo jo dobili v zbirki Apokalipsa natančno pred desetimi leti v prevodu Zorana Triglava v sodelovanju s Stanislavo Chrobakovo Repar. Pesnik doslej ni imel možnosti, da nam jo predstavi v živo.
Erik Jakub Groch prihaja iz Uloze (vzhodna Slovaška), kjer živi odmaknjeno od hrupa civilizacije; prej je živel v Košicah. Hitro je obveljal za eno najmočnejših imen sodobne poezije na Slovaškem. Za Grochovo poezijo je značilna močna navezanost na arhetipske pesniške vsebine in kulturne plasti - od mitoloških ali poganskih čez (rano)krščanske vse do modernih in postmodernih, kadar sam jezik postaja ne-ekskluzivističen predmet upesnjevanja človeške biti. Drugi naivnosti so kasneje sledile zbirke Em (2006), Infinity (2008), pa zadnji, se sveži nil, úvod (2018) in melanchólia neviem (2019). Brez njunega glasu niti v Sloveniji ne bo šlo. 
Za prevode novejših pesmi sta poskrbeli Diana Pungeršič in Stanislava Chrobakova Repar, slovaško-slovenska ustvarjalka in lavreatka literarne nagrade Mira 2018, ki bo hkrati predstavila še svojo najnovejšo pridobitev v slovenščini - pesniško zbirko Rauma Blues (KUD Apokalipsa, 2018). Zbirka gradi na jukstapoziciji dveh različnih zapisov »odpovedovanja brez poslovitve«; tudi o teh pesniških strminah bodo spregovorili pesnik Marjan Pungartnik (Maribor), pesnica Barbara Korun (Ljubljana) in prevajalka Diana Pungeršič (Koper). 

 

Komentiranje je zaprto!