Forum

senryu ali haiku

Vem, da v delavnici ta tema ni prvič. Vse več pa je objavljenih primerov, ob katerih se mi pojavi vprašanje: Je haiku ali senryu. Obnova pravil ali dodatna razlaga teh kratkih pesniških oblik bi bila dobrodošla in upam, da ne samo meni.

Kot primer za razlago je lahko moj, že objavljen, senryu. Lidija, ali te lahko prosim za tvojo razlago.

senryu

uhan na pecljih

na ušesa vlečeta

zardeli češnji

 

Lp, koni

 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
15. 06. 2017 ob 18:08

Vsekakor  bi tole rado bilo senryu, saj ima nekaj "za bregom". A je vendar malo prekompleksno in govori o češnji v personificirani obliki, ne o človeški naravi in čudi, reakcijah ob situacijah ... Za haiku, ki naj bi bil preprosta slika iz narave, ki nas nagovori na različnih nivojih, je pa  tole besedilo preugankasto ;)

Senryu ni slika iz narave, je neko satirično, sarkastično, zbadljivo, ironično, kritično ali izzivalno besedilo o človekovi naravi.

Haiku pa - vemo kaj je ..

 Kaj pa bi ti rekla na to zdaj?  JE haiku ali senryu?

Jaz pravim, kakor izbereš, tisti, ki bere, pa tudi. In  ga oceni, ovrednoti po kriterijih za haiku ali za senryu.

Upam, da sem bila kolikortoliko jasna, vsaj smer razmišljanja sem hotela nakazati ;)


Lp, lidija

Zastavica

koni

Poslano:
16. 06. 2017 ob 22:25

Tvoja razlaga je vedno jasna, Lidija in hvaležna sem ti za razlago na konkretnem primeru. Vsaj zame je spremljanje komentarjev, zapisanih v obrazložitvah objavljenih pesmi, med njimi predvsem podčrtanih, dober pripomoček za napredovanje pri pisanju pesniških oblik s povsem določeno formo.  

Običajno ni dovolj , da poznamo samo formo, osnovni okvir ene ali druge pesniške oblike. Senryu npr. je pesem v formi haikuja in obe obliki lahko vsebujeta humor. Razlika med njima pa vseeno je in hvaležna sem ti za ponoven zapis osnovne razlike med haikujem in senryjem.

Povzemam:

Haiku je slika tistega, kar v zvezi z naravo in letnimi časi res vidimo tukaj in zdaj in naj bi vključevala sezonsko besedo, lahko pa tudi humorno opažanje narave. 

Senryu pa ni slika iz narave in sezonska beseda v njem ni nujna, mora pa z bodico, humorjem, sarkazmom ali ironijo izpostaviti človeško naravo in posledice le-te na njem samem ali okolici.

Je zgornji primer haiku ali senryu? Ne eno in ne drugo, lahko pa je kratkica z naslovom "Sezonski uhani".

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
16. 06. 2017 ob 22:42

Super rezime in zaključek, koni :)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!