Zemljevid dogodka:

Najdi.si

Za podrobnosti klikni zemljevid.

Gregor Grešak (skrbnik)
vabi na

Predstavitev prvenca Darinke Grmek Štrukelj

ki bo 04. 03. 2017 ob 19:00
v kraju Rašica

Vabljeni na prireditev in otvoritev razstave ob izidu pesniškega prvenca Darinke Grmek Štrukelj Gorečke z borjača. Knjigo pesmi sta z grafikami - lesorezi (odtisi na rižev papir bodo razstavljeni v Galeriji) opremila mag. Marija Nabernik in Gregor Štrukelj. Darinka bo brala svoje pesmi, z avtoriji knjige in razstave se bo pogovarjala urednica  Ana Porenta, v glasbenem programu bo nastopila kitaristka Pavla Lušin.  

 

Trubarjeva domačija, Galerija Skedenj, sobota, 4. marec 2017, ob 19. uri

 

***

Darinka Grmek Štrukelj - Gorečke z borjača - naslovnica»Gorečke z borjača so pesniški prvenec Darinke Grmek Štrukelj, zdravnice, slikarke, ustvarjalke, ki je pesmi pisala v vseh svojih obdobjih, in zato se izbor njene poezije zdi knjiga, skozi katero teče celotno življenje, od rojstva do smrti in naprej. Gorečke očarajo z oklesano, natančno pesniško govorico, ki ji je vsaka beseda pomembna, hkrati pa sta pomenska tudi njena zvok in ritem, pogosto se oblikujeta z notranjo (ali končno) rimo ...  // Zdi se, da so v Gorečkah z borjača zaustavljeni hkrati zagledani prizori življenja: Spomini so večni mlini preteklosti, / zajezeni čas / in nikoli postarani jaz, z obrazi, ki v pesmi pridobijo posebne, sveže, živahne in portretno lirične note. Poljane pesmi se razpirajo na vse strani: zemeljsko, zračno, ognjeno, kamnito – dotikajo se videnega, slišanega, občutenega, vrojenega, privzgojenega; skozi spomine – na razposajen smeh in trpke krike, delo in praznovanja, prijazni kal in ostro burjo in vse, kar so/biva med temi skrajnostmi – povzročijo v bralcu listanje lastnih notranjih (morda že obledelih in pozabljenih) spominov in neubranljivo željo, da se tudi sam odpravi na Kras, v objem kamnov, ruja in burje. // Pesmi Darinke Grmek Štrukelj začarajo s svojo živo govorico in zavedanjem, da je življenje vseh barv in nikoli ne mine. Zato pogumno na ta borjač s pesmimi kot gorečkami, naj vas o/krasijo!" (Iz spremne besede Ane Porenta.)

Prijazno vabljeni!

Zavod za razvijanje ustvarjalnosti

 

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
28. 02. 2017 ob 16:59

Haiku pentlja (gorečke)

cvetovi gorečk

snežijo po borjačih

prek  kraških   gankov

 

prek  kraških  gankov

uhaja  sončeva  strast

z  vrtinci  burje

 

z  vrtinci  burje

se  osipajo v jesen

cvetovi gorečk

 

Darinki Grmek Štrukelj iskrene čestitke za Gorečke z borjača, naj dolgo cvetijo!

Lp, Ida

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
02. 03. 2017 ob 11:31

Pozdravček, Adisa,

Darinka (ki je ena od ustanovnih članic pesem.si) še vedno ni elektronsko prisotna - sem ji pokazala tvoje čestitke in pentljo in je dvakratno ganjena: za lepe želje in za haiku pentljo, ki jo je pri priči prenesla v njej tako ljubi domači Kras, čeprav že 50 let ne živi več tam ... Lepo te pozdravlja (in tudi jaz)!


Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
02. 03. 2017 ob 15:49

Vem, da je Kraševka in upokojena zdravnica.Februarja 2008 je napisala pesem Testament, ki se je zasidrala v meni in jo znam kar na pamet.Pod hrast me stresite,ko bom pepel.....Ja, pa njen lovilec sanj iz Sinjega vrha tudi hranim, morda mi jopa nekoč le katero ulovi.:))). Res lep večer vam želim , ob priliki pa naročim tvoje Deklice in Gorečke z borjača, trenutno mi ne znese. Lp in objem, Ida

Zastavica

Lea199

Poslano:
05. 03. 2017 ob 23:05


Darinki Grmek Štrukelj iskrene čestitke!

Tudi, če bi to obvestilo prebrala dovolj zgodaj, bi bil obisk Trubarjeve domačije zame predaleč. Pa bi bila rada zraven. 

Lep pozdrav, Lea

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
06. 03. 2017 ob 20:17

Pozdravček, Ida in Lea, Darinka se vama iz vsega srca zahvaljuje. Tudi ona bi vaju rada objela, ker sta topli duši in tudi trdni - pravi Kraševki. Mene pa zdaj to obvezuje, da v kratkem napišem, kako je bilo na njeni prvi predstavitvi. Pravi, da bo prišla v vajine konce, najbrž v svojo rodno Kobjeglavo ... bom sporočila.

Lp, Ana

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
12. 03. 2017 ob 20:43

Tukaj si lahko preberete več o predstavitvi knjige:

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/121549/gorecke_z_borjaca_predstavitev_prvenke_darinke_grmek_strukelj

Prijetno branje,

lp, Ana

Zastavica

Lea199

Poslano:
16. 03. 2017 ob 21:06

Hvala, Ana!

Bom pokukala, ko bom imela čas. 

Lp, Lea

Zastavica

Andrejka

Poslano:
22. 06. 2017 ob 11:34

Kobjeglava, Darinkin rojstni kraj, je nedavno utripal v Darinkinih rahločutnih verzih, ki so jih prepletali urednica Ana, ter avtorica Gorečk z borjača z njenim soprogom ob pevskih zvokih domačih pevk - večer, ki se je zapisal v srca številnih poslušalcev in bo ostal nepozaben. Hvala Darinki za bogat dar, hvala organizatorjem in domačinom za pogostitev. Naj diha kraška duša!

Lp

Andrejka

Zastavica

Lea199

Poslano:
22. 06. 2017 ob 22:06

Kako lepi so kraški borjači in kako lepa so druženja ob dobrih verzih in pesmijo domačih pevk. Zelo lepo je bilo naše druženje. Hvala Darinki in vsem, ki delali na tem dogodku. Vesela sem, da sem bila zraven.

Lp, Lea

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
22. 06. 2017 ob 23:06

 Gorečke z borjača.  so stihi kraške duše, ki se ugnezdijo v vse pore srca in kličejo po še.....Na Krasu je itak krasno,od nedelje pa   je prav zaradi Darinkinih pesmi, prijaznosti svojcev , vaščanov Kobjeglave, ljudskih pevk in vsega ostalega še kamen  poslušal čudovite verze in lastovke so  v preletavanju  borjača lovile njihov odmev..
Bilo je čudovito, hvala!
Lp, Ida

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
26. 06. 2017 ob 22:14

Drage Andrejka, Lea, Ida, Darinka (ki je še vedno izven virtualnega sveta ;) se vam zahvaljuje za lepe besede, ki so jo pobožale in ganile in upa, da se kmalu spet srečamo, kjerkoli,

pozdrav tudi od mene,

Ana

Zastavica

Komentiranje je zaprto!