O njej, ki je prodala oči

Prodala sem svoje žalostne oči, svoje tihe vrance sanj, svoje slane srne samote. Prodala sem jih poceni, za eno besedo, dolgo in sladko, besedo, ki se kovinsko kotali in odmeva v meni. Neprestano. Znebila sem se jih, odvrgla kot strgano spodnje perilo, ki pozabljeno koraka v zmečkani sobi. Srečna sem izpustila v zrak svoje zmaje, svoje plašne dotike, svoje smehljaje, in se nisem ozrla za njimi.

 

Prodala sem oči in zdaj brez njih gledam besedo. Spreminja se. Najprej živa in vihrava je z vsakim novim dihom temnejša, bolj grenka in počasna, oglaša se s hrapavim glasom. Previdno poskušam poriniti svoja vozila, slepo jih usmerim proti svetli piki, a kolesa se zagozdijo med trde soglasnike in postanejo njihova hrana. Beseda pa raste, zajetna grozi in s tipalkami vleče k sebi poglede, jih posesa in tik predno izginejo za vedno, slišim zadovoljni krohot in kruljenje kot po obilnem obroku.

 

Prodala sem oči. Naj gledam z besedo.

Vesna Šare

platanas

Poslano:
12. 02. 2017 ob 12:58

Morda s srcem, kot pravi Mali princ ;) 

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
16. 02. 2017 ob 12:35

všeč mi je ta tvoj novi pesniški izraz, ki tako gladko teče, pa ne samo zaradi tega ... Tematika iskanja  lastnega bistva, to je zaznavanja okolja preko nedefiniranosti orodij za to zaznavanja (oči? Besede!) in preko tega vstavljanje lastnega jaza v organiziranost mimobežnega vsakdanjika ti je v tej pesmi izredno uspela.

Malo me s tira vrže to, da je na koncu odločilnega stavka postavljen vprašaj. Ta ubije vso determiniranost, odločnost in jasnost vsega, kar si povedala do tega presenetljivega stavka. Jaz ga berem pritrdilno,  na ta način mi potem celota bolj deluje. In še bolj odločno presenetljiv je, kar je dobro. 

Pa smo spet pri besedi ...


LP, Lidija

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
16. 02. 2017 ob 14:31
Spremenjeno:
16. 02. 2017 ob 16:05

Lidija, vprašaj je bil mišljen bolj kot še en način izpostavitve besede. Za razmislek. Da ne gremo prehitro mimo. Res lahko gledam z besedo, čeprav temno in neprijazno? Kar beseda vsekakor je, vsaj včasih, drugič še prevečkrat, a res lahko gledam z njo? Čutim svet na tak način? In da, lahko. Zanalašč. Če imam besedo, ne potrebujem oči. 

Umikam vprašaj.

Lp,

Vesna.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Vesna Šare
Napisal/a: Vesna Šare

Pesmi

  • 11. 02. 2017 ob 11:18
  • Prebrano 836 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 473.95
  • Število ocen: 17

Zastavica