Forum

Virtualni večer: Reciklaža

Kulturno-gledališko društvo Reciklaža že nekaj let združuje literarno, gledališko in šahovsko dejavnost, njegovo ime pa je sinonim za večno reciklažo časa in z njim umetniškega ustvarjanja. Začelo se je z ruskim gledališčem (dramatiko Čehova in priredbo basni Ivana Krylova), nadaljevalo z novim vseslovenskim literarnim natečajem, ki se zaključuje z Zletom literarnih zavetnikov ter podelitvijo nove slovenske literarne nagrade: literarni zavetnik/zavetnica ... tu so tudi raznolika šahovska in zgodovinska predavanja pa umetniški Odklopi – skratka: reciklira se, kakor ve, zna (in kolikor mu čas dopušča).
 
Reciklaža - Literarni zavetnik 2018
 
 < 1 2 3 4 > 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 06. 2018 ob 20:56
Spremenjeno:
05. 06. 2018 ob 20:58

O, kako je to zanimivo! Jaz bi še kar kaj vprašala (no, morda se kdo od bralcev še česa spomni)

Nisem ravno šahovska poznavalka (igre z očetom pa so mi v lepih spominih!) ... jaz se še vedno sprašujem, kako je to, da so ga kar izločili ... je na to vplivalo programiranje in to, da je računalnik naposeld premagal človeka?

Koliko je šahovska igra sploh lahko odvisna od navdiha (če ostanemo pri literarnem izrazoslovju)?

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
05. 06. 2018 ob 20:59
Spremenjeno:
05. 06. 2018 ob 21:01

In pa še dva prenosa zaključnih prireditev v živo (ki smo ju do zdaj kljub nemogočim razmeram, tok tok, brezhibno izpeljali, ne pa tako kot Časjezakulturo, opomba pod črto):

2016 - Krasna nova Evropa: http://www.youtube.com/watch?v=Ur-11NjUuqc

2017 - Martin Krpan XXI. stoletja (najprej posnetek pogovora s slikarko Tino Konec, potem samostojna predstava igralca Bojana Maroševiča in na koncu slavnostna podelitev pred ustoličenjem):

http://www.youtube.com/watch?v=DMEUfcDzaac

http://www.youtube.com/watch?v=L1p9qxw_uec


Zastavica

Spelecius

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:00

No, letos bomo v okviru spremljajočih dogodkov zaključka natečaja poleg predavanja o šahu v literaturi - organizirali tudi šahovski turnir. Oba dogodka bosta v soorganizaciji z mariborsko univerzitetno knjižnico prav tam, torej 6. septembra ob 18.00 v Glazerjevi dvorani predavanje "Šah v literaturi", naslednji dan (7. septembra ob 18.00) pa bo pozivni šahovski turnir v Čukovi čitalnici ...

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:03
Spremenjeno:
05. 06. 2018 ob 21:05

Zdaj sem se spomnila na pesniško zbirko Andrejke Jereb Na šahovnici (izšla pri ZRU) -

Spelecius, bi nam dal kak namig o temi / kakem literarnem delu, ki jih bo vsebovalo predavanje Šah v literaturi?

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:04

Pozdravček, Sara,

lepo in zanimivo te je brati, zanima pa me, na katerem področju ustvarjanja in/ali udejstvovanja se počutiš najbolje, najbolj suvereno, najbolj povezano s svojo dušo ...

Zastavica

Spelecius

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:05

Napisal sem veliko besed o letošnji novosti: organizaciji predavanja na temo "Šah v literaturi" v Glazerjevi dvorani UKM in pozivnega šahovskega turnirja v Čukovi čitalnici prav tako v UKM pred slavnostnim zaključkom literarnega natečaja ... ampak so besede izginile ...

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:09
Spremenjeno:
05. 06. 2018 ob 21:15

Nekaj fotk s predavanja o znamenitem Bobbyju Fischerju:

http://www.kgd-reciklaza.org/partija-stoletja/

šah

Če Spelecius (krščen Darko Marija Špelec) še ni povedal, so predavanja najpogosteje v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani, nekaj tudi na Šahovski zvezi, v mariborski univerzitetni knjižnici ... Niso pa vsa bila šahovska, tudi zgodovinsko-filozofska (ker je Spelecius tudi zgodovinar) ...

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:13

Medtem smo morda imeli čas pogledati na LITERARNI NATEČAJ KGD RECIKLAŽA in ugotovili, da je od 2012 do danes 6 literarnih zavetnikov (natančneje pet zavetnic in en zavetnik). Ampak to ni bilo že od samega začetka.

Nekaj let že spremljam ta natečaj in zelo zanimivo mi je opazovati, kako se razvija in raste. To se vidi že tudi po samih poimenovanjih: literarni zavetniki, postavili ste tudi knjižni kamen, kjer v Sveti Trojici lahko prebereš imena in podpise vseh, ki so na teh natečajih zmagali ... da ne govorimo tudi o umeščenosti prireditve v kulturno okolje in izročilo ... Kaj novega pripravljate za letošnje srečanje, ki bo 8. septembra?

Zastavica

Spelecius

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:13

Večtirnost je boljša od iztirjenosti, zato odgovarjam na najbolj aktualno vprašanje o namigih v zvezi s predavanjem. Seveda bo nekaj kronologije s postanki v renesansi, razsvetljenstvu (...) in dvema vrhuncema XX. stoletja (Zweig in Nabokov) - bolj ne smem namigovati!

Zastavica

Andrejka

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:15

Pozdravljeni, prijatelji iz KGD Reciklaža. Kljub temu, da se osebno poznam samo s Saro, slišim in berem same dobre novice o vašem delu. Zanima me, kako vam uspe ves ta čas obdržati toliko drugih 'akterjev' - tu mislim na družbeno, socialno in politično srenjo v vašem kraju, na posluh institucij itd. Kajti pri nas v Idriji je t.im. združevalne miselnosti zelo malo. Društva so poleg skromnih občinskih dotacij odvisna od volje in prostovoljnega dela posameznikov, večina občinarjev pa nima kaj dosti posluha za kulturo. 

Hvala za odgovor in še naprej vam želim mnogo uspeha.

Andrejka

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:16

Oo, draga lanskoletna predsednica žirije, zelo sem te vesela! Hm ... Zadnje čase v pesniškem ustvarjanju (ker pod Aninim uredništvom KONČNO pripravljam prvo samostojno zbirko, kar je trdo delo) pa vedno znova tudi v prevajanju leposlovja (kajti dober prizadeven prevajalec je v resnici soavtor; in ko je prevajalec soavtor, pride avtor šele zares do izraza); izredno ljuba mi je tudi organizacija kulturno-umetniških dogodkov, kjer spoznavam veliko novih lepih ljudi, režija, igra in petje (čeprav sta slednja bolj občasne narave), počasi in z velikim spoštovanjem se spogledujem tudi s prozo ... Predvsem pa je tako: za karkoli se razdajam, se razdajam 101%, ne poznam (in ne maram) polovičarstva. No, ljubo mi je tudi urednikovanje na pesem.si, kjer se lahko, če si odprtega srca, naučiš veliko novega.

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:16

Tole mi je zdaj padlo: očetje urijo intelektualne sposobnosti in tovrstno kondicijo svojih otrok s šahom ;)


Upam, da se Spelecius ne sekira preveč za izgubljenimi besedami?

Zastavica

Spelecius

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:18

Malo pa že ...

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:22

Najprej Ana: v zvezi z določenimi stvarmi sem menda bila že kar jezična, zato morda o tem, kaj načrtujemo letos; čeprav je že rahlo duhamorno kar naprej prežvekovati Cankarja, se mu v tem jubilejnem letu res ne moremo izogniti - tematsko bo zato delno zastavljen "cankarjansko", imeli smo tudi precej širšo vizijo, povezano z vključitvijo drugih umetnosti, a iskreno rečeno mislim, da nam ne bo uspelo do roka. Gre namreč bolj ali manj za prostovoljno delo, in včasih plemenit namen in trud preprosto nista dovolj - zato tudi ne prenesem jamranja tistih, ki imajo veliko, pa bi imeli še več in več, ker se mi po tolikih letih približno sanja, kaj se da narediti z veliko truda in malo denarja, če se le hoče. Je pa seveda res, da mi ne delamo za zaslužek, ampak - pa če je to slišati še tako sladkobno - resnično samo iz ljubezni in s prepričanjem, da je na svetu mogoče narediti kaj več, pomoč kulturne politike gor ali dol!

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:30
Spremenjeno:
05. 06. 2018 ob 21:31

Tule smo prav na istem ... Sara, upam, da vam bo maksimalno uspelo. Odgovor bi bil torej nekako tak: pošljite svojo črtico in pridite na zlet, ki bo 8. septembra v Sveti Trojici.

Cankarju se tudi jaz na vseh svojih delvanicah, ki jih vodim (v Ribnici, na Vrhniki, v Velikih Laščah) nisem mogla izogniti. In nekaj je zanimivo: udeleženke in udeleženci so mi rekli: kako naj se ne vežemo na Cankarja, ko pa je danes povsem aktualen?

Sicer pa je črtica zelo blizu poeziji. Zato ne bi bilo odveč, če tudi  jaz povabim naše Pesem si avtorice in avtorje k sodelovanju. Pomenljivo (in poetično) se mi zdi tudi vaše vsebinsko navodilo:

"Naj bo sladica (ne večerja), minuta (ne ura), biser (ne ogrlica), predvsem pa naj bo sveža in čim bolj vaša!"

Do kdaj imamo torej čas, da pošljemo svojo črtico na KGD Reciklaža za rapis ČRTICA za 3. TISOČLETJE?



Zastavica

KGD Reciklaža

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:30

Da še jaz kaj napišem, bom napisal zgodbo o postavitvi Knjižnega kamna ... 

Začelo se je z idejo o cca. skali z volumnom kakšnega kubičnega metra. Vse lepo in prav, ampak nato je občina zahtevala, da je kamen, ki ga postavimo v barvi peščenjaka, ki ga najdemo v lokalnem okolju. Po ogromno klicih smo ugotovili, da je legalno takšen kamen v Sloveniji praktično nemogoče dobiti. Hmmm ... Nato smo začeli iskati, če se da dobiti točno ta peščenjak, kar je bilo uradno nemogoče, ker ni aktivnega kamnoloma. V bližini Trojice obstajata samo dva zapuščena, ki sta zanimiva za ogled. 

Nato smo nekega večera sedeli z Jožetom Plojem (ki nam vsako leto pomaga pri organizaciji in vodi po Sveti Trojici). Jože se je spomnil, da nekje ob cesti leži več blokov peščenjaka, ki so ostali od gradnje pomurske avtoceste. Ob desetih zvečer smo se usedli v avto in v popolni temi šli iskat te kamne. Kljub trdi temi smo jih našli v kupu robidovja (če ne bi bilo tako temno, ne bi nikoli z Jožetom tako veselo lezla po tem grmovju). 

Ko smo ugotovili, kdo je trenutni lastnik, smo poprosili, če nam enega odstopi, kar je tudi naredil. Sledila je še organizacija prevoza in postavitve. Kamen ji bil na srečno svojem mestu tik pred zaključkom natečaja leta 2016. Do naslednjega leta smo uspešno uredili še montažo tablic s podpisi. Sedaj nam ostaja še ureditev okolice.

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:32

Draga Andrejka, tudi tebe sem zelo vesela! Naj poudarim, da je finančno stanje povsod zelo podobno; nočem reči, da nam občinski vrh ni naklonjen, gre za to, da je na občinskih razpisih vsako leto manj denarja (čemur bi naš kulturni minister rekel: "imamo pač preveč društev, kaj se hoče") ... Skratka: z manjšim finančnim prilivom in relativno naklonjenostjo občinske politike gre tudi tu za prostovoljenje, odrekanje, ki pa se tako zelo splača in je, kar se mene tiče, kljub minusu ali komaj ničli, še kako poplačano. S pomočjo "trojiške inteligence" in tako ali drugače usposobljenih ljudi pa vendarle gre. Da ne govorim o požrtvovalnem delu naših žirantov in vseh, ki nam pomagajo ustvarjati izpopolnjujoč kulturni dogodek. Hvaležna vsem, tudi tebi za lepe besede!

Zastavica

Spelecius

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:32

Ker sem se tako neolikano - in medias (t)res(k)! - pridružil razpravi, se bom poskušal odkupiti s pozdravom vsaj ob slovesu: lahko noč vsem ... Ali pa je morda še kakšno "šahovsko vprašanje"?

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:33

Odlično, Tine, morda se v tej tvoji zanimivi spominski zgodbi skriva tudi nekaj malega odgovora na Andrejkino vprašanje ...

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 06. 2018 ob 21:35

Dragi Spelecius, nikakor nisi bil neolikan, in jaz se jezim na te virtualije, ki občasno požirajo besede in se opravičujem (čeprav seveda nimam pojma, kaj se je zgodilo) za nevščenosti - morda pa nas je to še bolj zanimiralo, da bomo pa le kdaj prišli na kako predavanje. Šahovskih vprašanj bo potem morda še več. Lepa hvala, da si se nam pridružil in popestril tale vsekulturni klepet!

Zastavica

 < 1 2 3 4 > 

Komentiranje je zaprto!