Lucidne sanje

 

 

Ne trkaj na vrata trhlih reber.

Za njimi je z ivjem obdana praznina.

 

 

Vstopi z menoj.

Odpiram ti možganske vijuge prostega pada;

... vse do rodovnega spomina.

Zajahajva zvoke okarine časa,

vpletena v kite brezčasnosti.

... Izberiva poljuben kader.

 

Zasanjaj z menoj lucidne sanje.

Našla bova sonce,

kjer bova zaplesala tango.

V lucidni zavesti se

vsaka tortura spremeni v nirvano.

 

Imava moč zamrzniti smrt.

Čutiš? Zmanjkuje nama tal pod nogami.

Dvigava se med mavrične meglice.

 

...Dobrodošel. Odprla sem ti vrata.

filia

Sašo Florjanski

Poslano:
06. 12. 2017 ob 19:18

Ni kaj, Filia, čudovita in pomenljiva pesem ... 

Lepo pozdravljena,

Sašo 

Zastavica

filia

Poslano:
06. 12. 2017 ob 19:30

Sašo

Hvala za tvoj dotik. Za nekoga neznanka, za koga drugega obratni pol vsakdana ... Kontroliran prebeg, zanimiva potovanja, sanje v sanjah in vsakič, ko umreš, dobiš novo življenje ... Psihološki amortizer spoznanj.

Vse dobro v sanjah in v budnem stanju.

"filia"

Zastavica

Katica Badovinac

Poslano:
06. 12. 2017 ob 19:59

Draga Filia, jaka i dojmljiva metafizička tema pjesme (u kojoj se i sama ponekad mogu naći kad budna sanjam). Vrhunska pjesma!

Lijepu večer ti želim,
Katica


Zastavica

salke

Poslano:
06. 12. 2017 ob 20:22

Ufff, močna kot so lucidne sanje, ki vidijo več kot sama tema.

Čestitam Filia,

Lp, salke


Zastavica

filia

Poslano:
07. 12. 2017 ob 08:42

Katica, "salke"

Hvala lepa obema.

Mogoče je dobro, da ne poznamo projektorja sanj; še ..., čeprav bi lahko gledali spektakularne filme. Tisti, ki sanjajo takšne sanje, vedo ...

Lep dan obema

"filia"

Zastavica

triglav

Poslano:
07. 12. 2017 ob 09:51

V podzavesti zavesti

sem te sposobna ljubiti;

brez čutenja greha.Tvoja pesem, se me je dotaknila,

me kar malce pretresla.Kot sama praviš - kontroliran prebeg


lp


Zastavica

filia

Poslano:
07. 12. 2017 ob 10:14

"triglav-ka"

Hvala tudi tebi. Mogoče sama sanjaš takšne sanje? Niso tabu ogromnih oči. Jaz sem hvaležna zanje; vseeno: ali so tortura, ali nirvana. V budnem stanju jih nosim s sabo, kot pozitivno upanje možnosti popravnih izpitov.

Tudi tvoje pesmi puščajo sledi.

Zasanjaj ...

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
10. 12. 2017 ob 18:04

Pesem, ki ima v sebi nedvomno lucidne prebliske, pa vendar ti svetujem, da jo nekoliko obrusiš.

Lepše bi bilo, če združiš čas in prostor, se pravi: "vpletena v kite zunaj prostora in časa"; če je nekaj brezčasno, tako ali tako ni vezano na prostor; ali pa samo: "vpletena v brezčasne kite/kite brezčasnosti" - najbrž še bolje.

Svetujem, da "prosto" v zadnjem verzu druge kitice nadomestiš s čim drugim, ker zdaj ni najbolj razumljivo, morda celo napravilno - misliš najbrž "izberiva poljubne kadre"? Nekaj takega? Poleg tega bi bilo še bolj prepričljivo, če "kader" zapišeš v ednini (se pravi: "poljuben kader").

V "podzavesti zavesti" je pleonazem - izberisi bodisi samo podzavest bodisi ji dodaj drug pridevnik; lahko tudi "v lucidni zavesti". Predlagam še, da "sposobna sem te ljubiti/brez čutenja greha" izpustiš. Iz konteksta je razvidno, da gre za nekaj, po čemer koprni, a je prepovedano, zato z očitnim poudarjanjem narediš škodo dobri pesmi. Se pravi v "xxx podzavesti" oziroma "lucidni zavesti" (ali za karkoli se pač odločiš)/ "se vsaka tortura spremeni v nirvano".

Prav tako svetujem, da preoblikuješ verz "prekinila sva padec" - razumem, kaj želiš povedati, a s tovrstno dikcijo vzbudiš napačno podobo; prekinila sta padec (padanje), ergo: pristala sta na (trdnih) tleh, kar ne ustreza nadaljnji vsebini in sporočilu pesmi. Kaj pa: "Čutiš? Zmanjkuje nama tal pod nogami."

Vsekakor bi izpustila "v lucidnih sanjah dobiva vedno novo priložnost" - ponovno razvidno iz konteksta in je nesmiselno poudarjati.

In pa samo še P.S. vprašanje: rebra in ivje obdajajo praznino ali so rebra tista, ki jo obdajajo, ivje pa jo prekriva?

Vse lepo, lirično, Sara

Zastavica

filia

Poslano:
10. 12. 2017 ob 21:25

Sara

Pozdravljena.

Hvala za tvoj trud. Ko sem rekla, da bom napisala pesem o lucidnih sanjah, sem dobila odgovor, da to ni mogoče. Vse je mogoče ... Lucidne sanje še vedno predstavljajo neke vrste tabu, posebaj za tiste, ki jih nikoli ne doživijo.Pesem se mi je izpisala na način, ki si ga prebrala. Mogoče so nejasnosti v njej delno tudi posledica nesprejemanja. Hvala ti, ker si napisala, da razumeš, kaj mislim. Cenim tvojo strokovno pomoč in upoštevala sem predloge.

Če si sama kdaj sanjala takšne sanje, potem veš, da jih lahko nadziraš. Lahko prekineš padec ..., lahko poljubno izbiraš sceno dogajanja ..., lahko se vračaš, ali pa tudi ne. Najlepše v takšnih sanjah je to; da so v vsakem primeru pozitivne. Če te tlači mora, jo prekineš, če pa sanjaš vse čemur se odpoveduješ in kar zavračaš v budnem stanju, potem si vtise vzameš s sabo. Oboje je doživeto z fizičnim odzivom celotnega telesa ... Tudi, ko v sanjah sanjaš, da sanjaš ... To je stanje, ki ti vedno omogoča popravni izpit.

Lepo te pozdravljam v budnem stanju, vendar ti želim lucidne sanje :).

"filia"

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
10. 12. 2017 ob 22:45

Filia, zdaj je pesem res krasna. O lucidnih sanjah mi je zelo doživeto pripovedovala prijateljica, ki je bila celo vključena v neko skupino. Sama pogosto sanjam samo, da se kar naprej prebujam, pa se zavedam, da v resnici še nisem budna (in se to večkrat zaporedoma - do obupa:) ponavlja); sicer pa ne znam "obvladovati" svojih sanj. Morda bi veljalo obdržati tvoj "prekiniti padec" (kar je dobeseden opis stanja) - lepše sicer zveni "preprečiva padec" -, a s pesniškega stališča so ta "tla pod nogami" res lepa. No, samo to še razčistiva in podčrtava, vse dobro, Sara

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

filia
Napisal/a: filia

Pesmi

  • 06. 12. 2017 ob 19:04
  • Prebrano 152 krat

Uredniško pregledano.

Zastavica