Forum

Pesmi poletja 2017

Pesmi poletja že dolgo lahko beremo med izbrankami. Po številu točk, ki ste jih dodelili člani portala, je postala pesem poletja  2017 po izboru bralcev Rad te imam Saša Florjanskega. Čestitke! Zdaj pa še naše poročilo s septembrskega uredniškega srečanja (prav ste prebrali: zaradi številnih obveznosti nam ni uspelo prej pripraviti utemeljitev).

 

Pri kratkih smo nominirali:

Haiku 132, Tomaž Mahkovic

Haiku 47, triglav

Haiku 57, Jošt Š.

Senryu, Koni

Haiku, Majda Kočar, Ob potoku

Haiku 80, dimitrij

ter

Haiku 865, Lea 199, ki je postal kratka poletja 2017 z utemeljitvijo:

 

Trenutek, ujet v haiku, je premišljeno zapisan z rahločutno izbranimi besedami. Vanj je ujeta senca, ki odseva na stroju, da je videti, kot bi bil posejan z rožami – povzročilo jo je sonce, ki je prav v tistem trenutku posijalo v prostor pod takim kotom, da jo je tvorka haikuja lahko zaznala. Poosebitev predmetov, ki izhaja iz  prikritega opazovalca, deluje igrivo in domiselno. Slika, v kateri zunanji svet odseva v notranjem odmevu, poglablja pomen haikuja, saj v njem lahko zaznamo prispodobo vseživljenjskega odtiskanja zunanjega v opazovalčevem notranjem svetu, ki se zaradi teh odtisov tudi spreminja in predrugači.

 

Pesmi, ki so nas v tem obdobju najbolj nagovorile:

Z gozdnega roba, brezno

Popek, Katarina J

Dolgo vroče poletje, modricvet

Srebrna, Jošt Š

Koliko nadstropij bo imelo to poletje, Marko Skok Mezopotamsky

Quatro stagioni, Mladi Pesnik

in

skoraj izmišljena pesem, naprimerjanez, ki smo jo izbrali za pesem poletja 2017 z utemeljitvijo:

 

Družbeno kritična pesem, ki ne zdrsne v žuganje in kritizerstvo. Prispodobe prikazujejo vertikalni razvoj človeških dejavnosti: evolucija je brkljanje po šumi in mantranje spremenila v obsedenost s tekom, dietami in tolmačenjem. Duhovit in ironičen ton je podkrepljen s številnimi prispodobami in mešanjem vsakdanjih (pogovornih) izrazov (npr. obračanje želodca) z razmišljujočimi uvidi (stvarnost je za razlago, za dojemanje je preogromna) in besednimi igrami (ušli v višji nivo: zdi se, da ne moremo več splezati na višji nivo, ker prenaseljenost sili, da rijemo vanj kot krti). Obsedenost z dobro formo (ki izhaja iz bežanja: bežanje je bil prvi človeški hobi) poudarja nesmiselnost dejanj sodobnega človeka, ki kljub skakanju in veselju gnije. V ozadju gnitja in razkrajanja pa je človeška nezmožnost opraviti s svojimi strahovi in napetostmi: prenaseljenost (8 milijard Velikih opic), v kateri izničevanje minusov (izvorov žalosti) z begom skoraj ni več možna, ker krajev za počitek zmanjkuje. Sodobni človek je lahko le kratkotrajno vesel, saj v najdene kotičke kmalu pribežijo tudi drugi ljudje in pred smradom (ta izhaja iz razkroja – tako fizičnega kot duhovnega) ne bo moč več bežati – nakopičeni osebki s sesedenimi pljuči še sami začnejo gniti. Sarkastičen zaključek bi lahko aplicirali tudi na pesem – ki ni v formi – je pa v odlični kondiciji.

 

Med pesmimi v formi smo izpostavili:

Prelivanje (prizmat), kosmulja

Pleši, divji mož, Dani Bedrač

Mati, Maatjazh

Grenkoslad, pi - irena p.

Sonet št. 36, Peter Rangus

ter

Uspavanka, Katarina J, ki smo jo izbrali za pesem poletja 2017 v formi z utemeljitvijo:

 

Začetek pesmi se napaja pri ljudski motiviki in verzni obliki, že kmalu pa nam menjava ritma narekuje prelom tudi v pomenskem smislu: iz predspalnega zibanja (ko noč pričenja dan jemati) vstanejo prikazni: izginjanje ovčic (tudi simbol naivnosti, vodljivosti), ki so zaradi strahu izginile. Pomanjševalnice v Uspavanki povečujejo grozo, ko z njimi ljubkovalno (skoraj uročeno) preštevamo zdrobljene, zlomljene, prežgane … kosti (ki so lahko znamenje vojn, pobojev). Zdi se tudi, kot bi pred spanjem z vso silo v deklici trčila dva svetova, ki sobivata, a sta drug drugemu na poti in narekujeta zaključek, da je smrt (tema) zanjo sprejemljivejša od življenja (ovčic), uspavanka se sprevrže v groteskni urok, ki na daleč spominja na pesmi groze Svetlane Makarovič.

 

Med tujejezičnimi pesmimi smo izpostavili:

Pod stijegom, Duško Babić

Ginoid, jagodanikacevic

Otok, Mikailo m. z.

Množenje s nulom, mirkopopovic

Alisa iza ogledala No.2, nenamiljanovic

Komadić dana, Salke

ter Diarijski zapis, Breza, ki je postala tujejezična pesem poletja 2017 z utemeljitvijo:

 

Diarijski zapis (kot se izkaže v zaključku pesmi) poskuša ohraniti globoko pomenske sanje v (nezanesljivem in izmuzljivem) spominu. Pesem bi lahko razumeli tudi kot poklon pred kratkim preminulima pesnikoma Admiralu (Mahiću) in (Tomažu) Šalamunu. Podobe, ki krojijo izrekanje (jezik, pisanje), se razgrinjajo pred bralci kot nizi kart v igri remi (v kateri so zaporedja natančno določena), a v sanjah se zdi, da niso le osebe, številke in barve tiste, ki odločajo o združevanju kart – videti je, da igralca igrata z nenavadnimi elementi različnih struktur, ki dajejo njuni nadgrajeni igri drugačen, simboličen in nedojemljiv pomen. Njun namen (v sanjah) ni razlagati svoje igre (pisanja?), ker nekateri elementi se lahko združijo samo pod zemljo. Tega ni moč dojeti za časa življenja, šele ob prehodu v podzemlje (ko se jima pridruži-mo). Morda gre tudi za pridih nesmrtnosti (kar je zapisano, ostane) ter spoznanje, da se je poslej treba zanesti le na lastne zmožnosti interpretacije del, saj ni več mogoče povprašati o njih avtorjev. Zaključek pesmi nas spomni, da je tvorka besedila še tukaj, da je ne mika prehod na drugo stran, da pa ji sanje (podzavest) poklanjajo dragocena sporočila z druge strani, ki lahko bogatijo tostranstvo (in ustvarjanje).

 

Med prevodi smo izpostavili Zemljovid putovanja, Jur (prevod pesmi Ob potoku, Majde Kočar) ter Pod zastavo, Marko Skok Mezopotamsky (prevod pesmi Duška Babića). Med otroškimi pesmimi, ki jih je bilo v tem obdobju kar precej, pa O bolečem zobku, koni ter Bolha, salke.

Vsem avtoricam in avtorjem nominiranih in izbranih pesmi čestitamo in želimo veliko navdihov za neustavljivo pisanje.

Rocky Hills

Foto: Greg Simenoff

 

jagodanikacevic

Poslano:
05. 12. 2017 ob 09:19

Čestitke svima na nominacijama i izboru! Puno nadahnuća i novih, uspešnih pesama želim svim autorima. :)

lp, Jagoda

Zastavica

koni

Poslano:
05. 12. 2017 ob 09:39

Še sonce je v tem jutru veselo tako lepe predstavitve bogatega izbora nominiranih in izbranih pesmi z utemeljitvijo.

Iskrene čestitke vsem in vsakemu posebej!

S pozdravi,

koni

Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
05. 12. 2017 ob 12:06

Vsem nominiranim in izbranim poetesam in poetom tudi z moje strani iskrene čestike. Naj vas bo tudi v prihodnje objema in vzpodbuja čar navdiha!

Pozdravljeni z lepoto bele zime,

Sašo 

Zastavica

triglav

Poslano:
05. 12. 2017 ob 14:21

V veliko čast in veselje mi je, ko vidim, da je med spoštovanimi in uveljavljenimi člani, ki so nominirani, tudi moje ime.

Iz srca se zahvaljujem komisiji! 


Obenem pa čestitam vsem ostalim nominiranim in izbranim ☆


in lepo pozdravljam vse člane tega portala, ki prispevate svoja dela, da jih lahko berem in mi tako popestrite in polepšate dni.


lep sončen pozdrav 


Zastavica

modricvet

Poslano:
06. 12. 2017 ob 09:48

Čestitke vsem, hvala uredništvu.


Dobro dene, čeprav se vsakič spomnim na film "Vedno družica, nikoli nevesta", ha ha ha.


LP, mcv

Zastavica

filia

Poslano:
06. 12. 2017 ob 17:55

 Iskrene čestitke in hvala vsem, za vse kar razdajate.

Dovršene utemeljitve uredništva, so dodana vrednost.

Naj pesmi poletja, grejejo zimo ...

Pozdrav in poklon

"filia"

Zastavica

Martina Pavlin-Essentia

Poslano:
13. 12. 2017 ob 10:47

Čestitke nominiranim in izbranim!

Lp, Martina

Zastavica

Lea199

Poslano:
13. 12. 2017 ob 22:56

Oh, to pa mi je ušlo.

Hvala uredništvu in čestitke vsem nominiranim in izbranim!

Lp, Lea

Zastavica

salke

Poslano:
19. 12. 2017 ob 15:20
Spremenjeno:
19. 12. 2017 ob 15:31

Čestitam vsem avtorjem in se zahvaljujem za nominacijo in za pomoč pri predlogih vsem. Veliko vas je: Mirko Popović, Jagoda Nikačević, Nikita, Koni, Ljubi Ribić, Matjaazh, Filia, Peter Rangus, Irena-pi, Irena, Triglav, Ana Porenta, Lidija Brezavšček, Sara Špelec. Čestitam vsem. Če sem koga izpustil, se opravičujem. Še enkrat velika hvala in še veliko ustvarjanja želim vsem avtorjem.

Lep dan in lep pozdrav,

salke

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
20. 12. 2017 ob 04:46

ČESTITKE VSEM!!!

Naj bo beseda prijatelj.

Lp, Irena

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
02. 01. 2018 ob 22:05

Čestitke in objem

vsem

pi

Zastavica

Katica Badovinac

Poslano:
09. 01. 2018 ob 22:10

Čestitke svim nominiranim i izabranim autorima čije izuzetne stihove s veseljem čitam i čitat ću u buduće. Bravo!

Lp!
Katica

Zastavica

Komentiranje je zaprto!