Forum

Virtualni večer: Urška s Feferonom na pesem.si

Virtualno druženje s finalisti letošnje Urške in menotrjevim feferonom.

V Slovenj Gradcu je bil oktobra festival mlade literature Urška, ki ga vsako leto prireja JSKD RS. Finalisti letošnje Urške, ki jih je izbrala letošnja državna selektorica mag. Ana Porenta, so bili:

Katarina Gomboc, Ljubljana
Patrik Holz, Ankaran
Tea Plesničar, Nova Gorica
Jan Franc Podbrežnik, Žalec
Helena Zemljič, Jurovski Dol

V osrednji prireditvi so 13. 10. 2017 gimnazijci in glasbeniki ter plesalci v režiji Drage Ropič in Andreja Makuca ter koreografiji Urše Rupnik  pripravili izjemno predstavo iz besedil letošnjih finalistov. Skupina JUT pa je uglasbila zmagovalno pesem Mentorjevega Feferona Fige, ki jo je napisal Aleš Jelenko. Zmagovalka Urške je postala Katarina Gomboc. 

V virtualnem večeru se je naša urednica Sara Špelec pogovarjala s finalisti Urške, zmagovalcem Feferona in selektorico.

 

Pogovor je potekal na pesem.si v torek, 7. 11. 2017, od 20. ure dalje. Vsi prisotni bodo z veseljem odgovarjali tudi na vaša vprašanja, ki bodo prispela po virtualnem večeru. Vabljeni k branju in odzivom.

 

Uršljani 2017

 

 
 1 2 3 4 >   Zadnja ›

Sara Špelec

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:00
Spremenjeno:
07. 11. 2017 ob 20:08

Prosimo vas, da za trenutek odložite delo in se pridružite našemu večernemu dopisovanju. Z mano je namreč zanimiva in raznolika literarna ekipa, ki jo sestavljajo letošnja uršljanka Katarina Gomboc in finalisti Festivala mlade literature Urška: Helena Zemljič, Tea Plesničar, Jan Franc Podbrežnik, Patrik Holz in državna selektorica Ana Porenta ter letošnji dobitnik Mentorjevega feferona Aleš Jelenko. Iskrene čestitke zmagovalcema in finalistom!

Če prav vem, se nam bosta Tea in Jan pridružila malo kasneje, ostali pa ste, upam, prisotni in prisebni – sledi namreč prvi »pisni preizkus« za vse (na voljo imate 1500 znakov s presledki):

Čeprav smo ta hip pred računalniki, je naša nocojšnja komunikacija pravzaprav romantični prežitek oziroma preobrazba nekdanje pisemske korespondence. Ali je med vami kdo, ki še vedno piše na roko (oziroma na pisalni stroj), in kako to vpliva na vaš ustvarjalni proces – je natipkana misel drugačna od »ročnega izdelka«?

Zastavica

Katarina Gomboc

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:06
Spremenjeno:
07. 11. 2017 ob 20:10

Prav lep večer vsem zbranim. Najprej hvala za izrečene čestitke. Veselim se vseh vprašanj. 

Kar se tiče pisanja na roko, se ga poslužujem redko. Ko sem doma, pišem na računalnik, ko sem na poti, na telefon. Toda navdih lahko pride tudi v drugačnih okoliščinah, ko pisanje na elektronski pripomoček ne bi bilo preveč vljudno, na primer na literarnem večeru. Ob takih priložnostih imam ob sebi zvezek, v katerega zapisujem različne misli, ideje, tudi dnevniške zapise. Sicer pa se - iskreno - raje poslužujem tehnologije. Preden sem imela svoj računalnik, sem iz kleti privlekla mamin star pisalni stroj in pisala nanj, in povem vam, tistim, ki nimate izkušenj s pisanjem na pisalni stroj - za perfekcioniste je to mučeniško početje. 

In da, pisanje na računalniku bistveno vpliva na ustvarjalni proces. Bolj je pretočno, jasno, hitreje vidim svoje napake, lažje popravljam besedilo. Zapiski na listu so pravzaprav bolj zmazki, slučajni prebliski, na hitro ujete ideje, da mi ne uidejo. Bistveno se dogaja na računalniku. Sem otrok moderne dobe. 

Zastavica

Helena Zemljič (MalaSenca)

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:08
Spremenjeno:
07. 11. 2017 ob 20:09

Dober večer pesem.si, pozdrav Sara, pozdrav ostala ekipa!

Ponosno se javljam iz domačega ognjišča in toplih odej - prisotna in prisebna. :)

Čeprav se ne spomnim, kdaj sem nazadnje napisala ta pravo pismo, pesmi večinoma še zmeraj kracam v zvezke. Se mi zdi, da te zvezek veliko bolj prijazno gleda kot word, ki ti podčrta vsako besedo. :D Seveda pa potem tudi pretipkam ... če ne zato, ker zvezki radi pobegnejo ali se izgubijo ... korektura računalniških programom pa tudi pride prav. Sem pa že tudi preizkusila v pisalnem stroju ... dokler ni zmanjkalo barve na traku, zdaj sem pa prelena, da bi naročila in "nakolutila" novo.

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:09

Draga Katarina, ker si že z nami, prvo natipkano vprašanje zate:

Ob letu osorej boš v rokah že držala svoj pesniški prvenec! Bo letošnje leto treba zapolniti tudi z novimi pesmimi ali je za izid bolj ali manj že vse nared? Ali imaš sicer navado, da že napisano popravljaš ali znaš narediti piko (sploh ker v svojem pisanju uporabljaš ločila)?


Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:09

Pozdravček vsem,

si nisem mislila, da se bom kar takoj priključila v pogovor. Ampak: ja, še vedno pišem s kuliji in svinčniki na papir (beležke, če ni drugega, so super kuverte, v katerih dobivam položnice ;) - gre za misli, osnutke, pesmi. Pogosto so napisani tako, da nekaterih besed ne morem prebrati in jih le slutim. Ko prepisujem (in prepisujem samo tisto, kar se mi zdi zanimivo za nadaljnjo obdelavo) včasih nadomestim kako besedo s podobno ali drugačno (večkrat to pomeni izboljšavo za besedilo).  Samo na Pesem.si tipkam. Pravzaprav: vse pisanje, ki ni kreacija, poteka takole za računalnikom. Razlika je tudi v tem, da se na računalniku ne vidi črtanja in kracanja, ker lahko sproti premlevaš, odstranjuješ, ponovno zapišeš ... hkrati pa bolj hitiš in ti ni tako pomembno, da je vsaka beseda na svojem optimalnem mestu. Je pa zato bolj čitljiva.

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:11

Draga Helena, pozdrav tudi tebi - aha, vidim, da punce bolj ali manj ne menjavamo trakov in kartuš. In že prvo vprašanje zate:

Na pesniškem področju si zadnjih nekaj let zelo aktivna, pogosto si med finalisti različnih natečajev, tudi na Urški si že bila v najožjem izboru, je res? Si torej pesnica, ki poezijo živi in piše – je tovrstna prepredenost in prisotnost na literarni sceni pomembna/ključna za današnjega ustvarjalca ali je pomembnejši umik v ustvarjalno osamo? Tvoji verzi »Tišina/je okus v ustih/ko si odgrizneš/jezik« so najbrž dozorevali v tišini? Ti torej uspeva združevati oboje?

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:13
Spremenjeno:
07. 11. 2017 ob 20:14

A, fino, tudi naša Ana je tu (ki je bila zaradi svoje starokopitnosti pravzaprav navdih za moje vprašanje :)). In že vprašanje zate, Ana:

Glede na to, da imaš z urednikovanjem in selektorstvom že bogate izkušnje, me zanima, kako se delo selektorja na festivalu Urška vendarle razlikuje od tvojih siceršnjih selektorskih zadolžitev? V svoji pesmi praviš: »Pesnice imajo modre poglede. Tudi če so/njihove šarenice zelene, sive ali rjave.« Velja to tudi za letošnje finalistke IN finaliste?


Zastavica

Katarina Gomboc

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:17

Sprva sem mislila, da je že vse nared in pripravljeno na izid. Zdaj, ko je minilo nekaj časa od razglasitve zmagovalca in počasi razumem, kaj to pomeni, pa se mi zdi, da bi lahko že napisanemu v prihodnjih mesecih dodala še kaj. 

Sicer pa pri postavljanju pike nisem zelo odločna, odločnejša sem pri premišljenem in preudarjenem popravljanju poezije. K pesmim se vračam in jih obračam okoli, zamenjujem besede, brišem, brišem, brišem, jih pustim ležati po več mesecev, se vračam k njim in odstranjujem nepotrebno. Načeloma menim, da je za dober pregled nad pesmijo potreben čas. Prvi vtis ni dovolj, občutki zadovoljstva, ko ti pesem "uspe", so pogosto varljivi in izkaže se, da si kaj spregledal. Pri nekaterih pesmih pa se zgodi ravno nasprotno, zdi se, da so ponesrečene, toda čez čas se izkaže, da so ravno te povedale največ in najbolj iskreno. 

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:20

Zanimivo, lepo da si že tako zgodaj prišla do tako pomembnih spoznanj. In za kazen dobiš naslednje vprašanje.

Sicer si rusistka in slovenistka (če slednje ne drži, me prosim popravi); kako na tvojo ustvarjalnost vpliva študij književnosti – jo spodbuja ali kdaj morda celo zavira ali duši? Je torej srečevanje z raznolikimi literarnimi svetovi prednost in vir navdiha ali imaš kdaj že vsega dovolj in si literarnega izrekanja kdajpakdaj sita?

Zastavica

Helena Zemljič (MalaSenca)

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:24

Hmm ... se mi zdi, da so ti pesniški natečaji, delavnice, bolj kot ne posledica tega, da se ustvarjalec (tudi jaz) še malo išče. Samo pisanje je seveda proces za enega, ni pa priporočjivo ostati v svojem mehurčku udobja ... Pač rabiš nekoga, da ti pove, kaj ja, kaj ne, v čem si dober in kaj ti ravno ne leži. Ko si na začetku, pa še toliko bolj. Ko sem začela pisati, mi je manjkalo ravno to ... k sreči pa sem naletela na pesem.si in od tukaj dalje so informacije kar deževale (v pozitivnem smislu seveda). Tako da se mi zdi, da je za mladega ustvarjalca priporočljivo ravno to - delavnice, natečaji ... Če ne drugega zato, da si ustvariš svojo "ustvarjalno klapo". Se mi pa žal zdi, da se vse bolj pogosto dogaja tudi, da pisci zahajajo v družbo piscev zgolj zato, da se pokažejo ... neke kolegialne kritike ni več, je še samo trepljanje po ramenih svojih kolegov. Če zapadeš v to, je pa skrajni čas, da nabaviš hišo sredi gozda. :)

Aja, kar se pa mene tiče, si trenutno bolj grizem jezik in poslušam druge. Da se mi v ustih morda nabere kaj novega ... Ko ves čas govoriš in trosiš besede okoli, se ne more zgoditi drugega, kot da prežvekuješ na mestu.

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:24

In zdaj si predstavljajte, da nam Tea igra na harfo ...

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:25
Spremenjeno:
07. 11. 2017 ob 20:28

Tako: na Pesem si mi je všeč, da smo skupina urednic in ko gre za izbor pesmi letnih časov, se dobimo v živo, se pogovarjamo, usklajujemo, prepričujemo, argumentiramo ... in na koncu sklenemo kompromis, izbor je torej sad skupinskega dela. Na JSKD sem bila sicer res že vrsto let regijska selektorica (tako pri seniorjih kot pri Urški), izbrati dva do tri najboljše pisce z enega področja in jih nominirati za državni izbor ni bil tako težak zalogaj kot letošnji, ko sem bila državna selektorica. Dobila sem namreč 22 besedil, ki so bila že nominirana - odbrana - in sledilo je redčenje in mnogokratno branje s številnimi pripombami (pišem jih kar na robove besedil) - še teden dni pred tem, ko sem morala nominirati 5 finalistov, sem imela 8 besedil. Takrat bi mi prišlo zelo prav, če bi se lahko s kom pogovarjala o njih. Zato sem se pogovarjala s svojimi podosebnostmi ;)) In ko sem jih izbrala 5, sem izvedela tudi za  imena avtorjev. Potem se je vse ponovilo do izbora zmagovalke - v bistvu sem si naredila tak eksperiment: vsak dan sem v mislih delala knjigo z enim od poslanih besedil. In sem se končno odločila ...

Zdaj pa, ker sem selektorica, imam svojo literarno reprezentanco. To so najbolj modri mladeniči in mladenke z najboljšo literaturo ta hip!

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:28

Helena, kolikor spremljam tvojo literarno pot, si za svojo mladost doživela že precejšen literarni razvoj (in zelo zrelo razmišljanje, mi je všeč!)

Kaj pa praviš na to:

Se ti zdi pomembno, da za delom mladega ustvarjalca stoji (večja) založba, ali se lahko danes  dobra roba sama hvali tudi v samozaložbi? Z Alešem Jelenkom sta lani izdala skupno pesniško zbirko, ki je bila predstavljena tukaj - poveš kaj več o tem?

Zastavica

Katarina Gomboc

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:30

Drži, sem rusistka in slovenistka. Prej kot študij književnosti bi rekla, da name temeljno vplivata ljubezen in predanost književnosti (posledica katerih je tudi odločitev za ta študij), delno pa svoje dodaja tudi študij, čeprav moram priznati, da ne samo književnost. Preden bralce zmeden s tem odgovorom, bi odgovorila na to, da književnost, branje in poznavanje le-te, mojega ustvarjanja ne duši ali zavira, temveč prej bogati, mi omogoča večjo kritičnost, občutek za dobro in kvalitetno, branje poezije pa nemalokrat tudi povzroča pisanje poezije. Kar pa se tiče samega študija, pa je pravzaprav dosti bolj širok, kot se morda zdi na prvi pogled, zaradi česar tudi name vpliva bolj "celostno" - ne samo vplivi književnosti, temveč tudi jezika, jezikoslovnih vprašanj, kulturnih, nacionalnih in tudi nadnacionalnih. 

Ampak seveda, kljub predanosti sem kdaj tega in onega naveličana. Če sem iskrena, se mi je to zgodilo, ko sem letos opravila izpite in vstopila v absolventski staž. Dober mesec nisem brala ničesar zapletenejšega, ker sem imela občutek, da sem se književnosti skoraj prenažrla. Urška me je kar malo rešila in zdaj spet preživljam prosti čas med knjigami. 

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:30

Me veseli, Ana, kolikor vem, so bili tudi mladički zadovoljni s tabo - še preverimo. Pa kje so ti fantje? A ni tako, da dame zamujajo?

Ana, še eno zate:

ker smo ravno na portalu, katerega soustanoviteljica in glavna urednica si – ali je na različnih pesniških festivalih, natečajih itd. veliko pesnikov, ki bodisi objavljajo na pesem.si bodisi so s portalom povezani njihovi literarni začetki?

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:35

Zanimivo, Katarina, podoben občutek sem imela tudi ob branju tvoje poezije, ki jo dojemam kot čudovit preplet nežne liričnosti in izrazito sodobne bivanjske tematike, a je v njej vseskozi prisotna vera v življenje in (odrešilno?) moč ustvarjanja. Da je torej ustvarjalnost tista, ki vliva pogum in vero.

Med drugim praviš: »živeti dalje negotovosti navkljub/dvomiti v samoto in/vztrajati v dvojini/verjeti v pisanje/do konca verjeti v pisanje.« Je torej lastna ustvarjanja tista, ki te tako ali drugače rešuje (pred izpitno tlako in siceršnjimi obveznostmi)?

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:40

O, seveda: prav danes npr. na JSKD državnem srečanju seniorjev so trije naši člani (Lovrenka, Vesna, Jošt Š.): http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/126463/v_zavetju_besede_2017, na Urškah so tudi (bili, so in bodo), pa recimo na Pesniškem turnirju (založba Pivec) je skoraj vsako leto polovico finalistov avtoric in avtorjev  s Pesem si. Veliko članov je sčasoma izdalo svoje prve in naslednje pesniške zbirke, postalo poznanih ... za mlade se mi zdi, da je dober vstop v literarni svet, saj s pesmimi delamo v živo, jih tudi komentiramo ... (v takem smislu, kot ga že navaja Helena). Zaenkrat dovolj.

Zastavica

Helena Zemljič (MalaSenca)

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:40

Ne vem, meni se zdi, da me še kar nekaj dela še čaka. (ali pa imam zdaj samo še bolj zahtevne kritike ;))

Prednost večje založbe je zagotovo prepoznavnost. In pisalo se je še zmeraj zato, da bi ljudje napisano prebrali. Tako da je iz tega stališča zagotovo smiselno štartati na kakšno večjo ... Potem veš, da bo knjiga zagotovo imela širši nabor bralcev, pa tudi to, da si prišel v program, bi moralo biti dokaz neke kvalitete (verjetno bi se dalo sicer o tem še razpravljati ...). Po drugi strani pa je knjiga lahko izvrstna, tudi če jo izdaš sam ali pri manjši založbi ... si pa tukaj bolj odvisen od samega sebe - kar je pa spet lahko prednost!

Kontejner, ki sva ga spisala z Alešem, je zato pasal bolj v ta drugo možnost. Zadeva je bila bolj eksperimentalna, pa tudi sama sva si želela bolj odprtih možnosti pri sestavljanju (dodala sva na primer še likovni del). Sva imela pa srečo, da sva naletela (oz. ga po nekem srečnem naključju našla in dočakala) Roberta Titana Felixa, ki je bil za akcijo in še sam dodal tisto piko na i. Tako, da je to z izdajanjem knjig bolj odvisno od tega, kar želiš sploh z njo doseči, kdo je tvoja publika in kaj je ideja.

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:42

Ana in Katarina (ko utegneš:)): Sta se že kaj pogovarjali o izidu Katarininega prvenca? Ana, najbrž se izida kot urednica tudi ti veseliš?

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
07. 11. 2017 ob 20:43

Helena, krasno, da je bil za akcijo, ker gre res za zanimiv pesniški projekt - če se nam pridruži tvoj soustvarjalec Aleš, pa bomo še videli :). Kar se tiče založb ipdb. itd. pa bo kar držalo, ja.


Zastavica

 1 2 3 4 >   Zadnja ›

Komentiranje je zaprto!