Forum

Pesmi zime 2016-17

Zbornik je že za nami in pomladni izbor tudi, pa smo skoraj pozabili objaviti tudi zimski izbor (takoj po uredniškem srečanju imamo namreč vedno polne roke dela z zbornikom). Da bo vse objavljeno po vrsti, torej naprej izbor pesmi zime.

Bralce ste za svojo pesem zime izbrali pesem Iskanje šepeta Tamare Turšič. Čestitke tudi s strani uredništva.

Za kratke smo uredniki nominirali:

insektiQ, brezno

senryu, pi - irena p.

haiku (gozdni parobek), petja

haiku 849, Lea 199

ter odprta okna, Jošt Š, ki je postala kratka pesem zime 2016-17 po izboru uredništva z utemeljitvijo:

Domišljena štirivrstičnica, v kateri se nahaja preprosta definicija pisanja, še bolj njegove komunikativnosti. Tisti, ki piše, odpre okno (simbol za povezanost dveh ločenih prostorov) navzven, tisti, ki bere, pa to ponotranji. Ob zapisu zaslutimo, kako je, ko pesem začne živeti svoje življenje: zanjo ni več važno, kdo jo je napisal, kdo jo bere, ampak sporočilo, ki ga prenaša. In pogoj, da so okna (kanal sporočanja) odprta.

Med pesmimi tega letnega časa smo izpostavili:

Poduhovljena, Tomaž Mahkovic

Razblinjena, Dare Gozdnikar

Ciklus, Helena (MalaSenca)

Nisem jaz ta ki ne bi, Pohandy

malenkostnost, Tadeja L

Ne hodi domov, mama, Vesna Šare

Toplo, igor žuravlev

ter Nov vdih, Andrejka, ki smo jo izbrali za pesem zime 2016/17 z utemeljitvijo:

Pesem kot hvalnica in hkrati krik k življenju. Zgoščene podobe po eni strani prikazujejo nemoč (kako blizu so krila angelov), ovire (goste neznane pokrajine) in se skozi pesem nalagajo kot plasti (stebla upanja, snopi svetlobe) v (Titanovo) moč. Prepletanje trditev (Jutri bom krenila ...) , upajočih vzklikov (Da le svetlobe ne zmanjka!) in ob koncu zamah sprijaznjenosti (A kaj!) dajejo pesmi posebno dinamiko.Novotvorjenko gostorastje dojamemo kot prispodobo za slo po življenju, ki se je prvoosebni pesniški subjekt oklepa in s katero si želi samo preživeti (ne izstopati ali morda nadvladati). Ranljivost, ki objema celoto, pesem naredi posebej krhko in ni daleč od dobrodejnega zdrsa v notranji bralčev svet.

 

Med pesmimi v formi smo nominirali:

Pesem 33, Mrož

ena dvojina, kaiiabonca

ALMA MATER, Matej Krajnc

Prebral bom svoje zbirke knjig, matjaz_hladnik

in Spleen, matej krevs, ki je postala pesem zime v formi z utemeljitvijo:

Sonet s pomenljivim naslovom v svoj izraz umešča znane podobe, ki poudarjajo povezanost z znanim literarnim obdobjem. Podobe prikazujejo življenje v melanholični luči, položaj posameznika je brezizhoden in da bi bilo trpljenje večje, se mu kdaj pa kdaj prikaže lepota, upanje. Prvoosebni pesniški subjekt je neaktiven in vdan v usodo, sledi temu, kar se mora zgoditi. Pesem lahko dojamemo kot omage umetnosti z obdobja fin de siecla, v njej pa zaznamo tudi skoraj neopazne (samo)ironične delce - sodi potrpljenja … bič svetobolja ... oko uprem … / pa nič - ki na subtilen način delujejo kot posmeh egocentričnemu svetobolju in nemoči po kakršnikoli dejavnosti. Če malce posplošimo, poudarja ponoven vzgon praznine, ki nas srka vase tudi v koncu stoletja, ki je komaj kaj za nami.

Med tujejezičnimi smo opazili:

Gledanje kroz slamku, Danja Đokić

Pesma o kosidbi i vodi, Marina Bogdanovic

Biljar, Milena Vučković

ter izbranka Otišli smo za njim i mi, Duško Babič z utemeljitvijo:

Postapokaliptična pesem, v kateri srečamo razpadlo vesolje – ugaslo sonce - , ki se ohranja le kot spomin. Čez (pomanjšano) obzorje (med očmi in solzami) drsi kot sporočilo, ki je nekakšen kolektivni spomin preživelih. A pesnik še stopnjuje izginjanje: podobe obstajajo še, ko nas ni več (odšli smo – za soncem - tudi mi). Odmev bivanja, ki seže preko smrti oz. izginotja, pripoveduje o nekakšnem zamiku. S tem postavi nov zorni kot, skozi katerega moramo brati pesem: spomin je materialnejši od njegovih nosilcev. To nas sprva osupne, ob večkratnem branju pa smo ideji / pogledu že pripravljeni slediti. Lirična pesem, ki nas preseneti s svojim stopnjevanjem, atmosfero in zaključkom.

Med prevodi smo izpostavili brezin Biljard, njen prevod pesmi Biljar Milene Vučković ter Slomljeno sunce, Jur,  prevod pesmi Vesne Šare Strto srce.

Čestitke vsem nominirancem in izbrancem še za nazaj, v zborniku pa so(ste) bili objavljeni vsi. Prijetno branje in obujanje zimskih spominov.

 

 

 

Sašo Zorc

Poslano:
20. 08. 2017 ob 20:44

Čestitke tako zmagovalcem kot nominirancem v vseh kategorijah izbora za "Pesmi zime 2016-2017!

Lepo pozdravljeni,

Sašo

Zastavica

jagodanikacevic

Poslano:
20. 08. 2017 ob 21:48

Svim nominovanima i izabranima iskrene čestitke sa željama za puno stihova i uspeha nadalje.

Srdačno,

Jagoda

Zastavica

Lea199

Poslano:
28. 08. 2017 ob 21:13

Tudi tu, hvala uredništvu in vsem za čestitke.

Obenem moje iskrene čestitke vsem izbranim in sonominiranim!


Sem nekoliko pozna, a napisano je privrelo iz srca.


Lp, Lea

Zastavica

Komentiranje je zaprto!