Forum

PESEM SI DESETLETNICA

Letošnje praznovanje desetletnice in izid novega (enajstega) zbornika se je tradicionalno odvijalo na Trubarjevi domačiji na Rašici. Poetično predstavo Kapljanje, ki so jo narekovale pesmi, objavljene na portalu v minulem desetletju, smo pripravili pri Zavodu za razvijanje ustvarjalnosti s člani KUD Primož Trubar – v predstavo smo vključili tudi dve novi uglasbeni pesmim s projekta Poezija v glasbi (Tjaša Tomc in Dejan Došlo pripravljata izvrstno zgoščenko z uglasbitvami s Pesem si).

Tjaša in Dejan

Polna Trubarjeva spominska soba je izjemno pozorno spremljala tankočutno oblikovano pesniško predstavo, v kateri so nastopali Aiken Ahac, Polona Gorščič, Dan Grešak, Dren Gruden, Matjaž Gruden, Simon Lušin, Jaša Nika Petrovič, Matej Polzelnik, Ana Porenta, Mojca Šilc. Scenarij sem iz pesmi pripravila Ana Porenta, predstavo je režiral Gregor Grešak, za glasbo (posnetek) in zvočno opremo predstave je poskrbel Dan Grešak. Po uradnem delu in zahvalah nekdanjim in sedanjim urednikom portala Pesem si ter občinam Ribnici, Sodražici in Velikim Laščam, ki nam omogočijo, da letni zbornik pesmi objavimo tudi v tiskani obliki, smo se preselelili v Galerijo Skedenj.

Pesnice in pesniki so znova priromali k Trubarju z vseh koncev Slovenije. Ob dobrotah DOD Gradež smo poklepetali in ugotovili, da je naše srečanje mednarodno, saj sta nas obiskali pesnici Ljubica Ribić iz Varaždina in Jagoda Nikačević iz Beograda. Tega smo bili veseli, saj se je tudi na živem srečanju izkazalo, da je Pesem si medgeneracijsko prepletena skupnosti, ki presega geografske in jezikovne meje. Drugi del srečanja se je pričel z avtorsko glasbo skupine Frodo And The Suzukies, ki nas je navduševala in prepletala ves večer. Pesnice in pesniki so brali pesmi pretežno iz novega zbornika, pa tudi iz drugih izdaj Pesem si (07 – 17). Poleg že omenjenih gostij iz tujine so nas s svojimi pesmimi razveselili Jure Drljepan, Andrejka Jereb, Branka Kamenšek, Majda Kočar, Jana Kolarič, Samo Kreutz, Alenka Mihorič, Milan Novak, Irena P. Beguš, Janko Rošelj, Marko Skok Mezopotamsky, Dimitrij Škrk, Kristina Zajec in drugi. Očaral nas je nastop Tjaše Ivane, Tristana in Aleksandre Kocmut ter Davorina in Lučke Bole z njuno malo hčerkico … Nekateri pa so le prisluhnili poziji kolegic in kolegov, saj je tudi čas noči narekoval odhode proti domu, še posebej tistim najbolj oddaljenim.

 

Urednice Lidija Brezavšček, Silvana Orel Kos in Ana Porenta smo okrasile Kukljevo pehtranko z desetimi svečkami in ob petju rojstnodnevne pesmi smo skupaj okronali praznovanje. Srečanje je bilo toplo, prisrčno, globoko, ljubko in navdihujoče. Pesem si je skupnost, ki diha tudi v živo na istovalovni poetični dolžini, na katero se je lepo priključiti.


Hvala vsem, ki ste bili z nami in obeležili jubilej na najboljši možni način. Ostane vabilo: ustvarjajmo, objavljajmo in berimo pesmi, pa čez leto se znova zberimo pri Trubarju, saj ostajamo zavezani besedam.

Z veseljem pridemo tudi mi na kak oddaljen konec Slovenije s Kapljanjem in pesniško ekipo. Pišite nam, če vas zanima.

Več fotografij si lahko ogledate v galeriji http://zru.si/galerija-pesem-si-17/

Foto: Olivier Grandovec

 

naprimerjanez

Poslano:
02. 06. 2017 ob 15:06

Čaga! =)

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
02. 06. 2017 ob 20:09

Hvala vsem in vsakemu posebej za prijetne dotike.

<3

Pi


Zastavica

branka

Poslano:
03. 06. 2017 ob 07:33

Lepo je bilo.Veliko kreativnih podvigov še naprej. Vesela sem, da sem delček vas. <3

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
03. 06. 2017 ob 14:13
Spremenjeno:
04. 06. 2017 ob 10:34

Zdaj pa še prispevek TV Vaš kanal, ki so se prijazno udeležili dogodka:

Kapljanje/ novičke iz Kulture

http://www.youtube.com/watch?v=oodEFCf2s5A


Zastavica

filia

Poslano:
03. 06. 2017 ob 17:10

Spoštovana urednica Ana, ter vsi ostali


Pozdravljeni.

Pogledala sem posnetke iz srečanja. Predvidevam, da je zbornik izšel tudi v knjižni obliki. Zelo bi bila vesela, če bi kje lahko dobila informacijo, na kakšen način je dostopen.

Vem, da sem zamudila nekaj čudovitega, ker sem se morala odreči vabilu. Mene z vami ni bilo, vendar ste vi obiskali moj svet. Vstopili ste v sanje. Za nekatere izmed nas, so tudi sanje del kozmične vezi.


Želim vam še veliko takšnih dragocenih trenutkov.

Z upanjem na odgovor, se že v naprej zahvaljujem.

Vsem veliko dobrega

"filia"

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
03. 06. 2017 ob 23:16

Pozdravljena, Filia,

res smo se imeli čudovito. Ja, zbornik lahko pošljemo tudi po pošti, zdajle urejamo še zadnje reči (poročila o dogodku itd.), potem pa pošljem obvestila ali pa me pobarajte po ZS (izvedeti moram tudi še za stroške pošiljanja).

Se beremo,

Ana

Zastavica

Peter Rangus

Poslano:
05. 06. 2017 ob 16:53

Res lepo in prijetno zgleda vse skupaj. Čestitam. 


Mene pa zanima kako je z digitalno obliko zbornika. Se ga bo dalo kje dobit?


LP

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 06. 2017 ob 17:20

Tudi za elektronsko obliko bomo poskrbeli (predvidoma še pred  jesenjo), dostopen bo na pesem.si.

Lp, Ana

Zastavica

salke

Poslano:
28. 06. 2017 ob 09:25

Dobro vzdušje in ambient. V živo verjetno še bolje. 

Lp, salke

Zastavica

Komentiranje je zaprto!