Forum

Virtualni večer: Kontejner / multimedijski projekt in vse, kar sodi zraven

V tokratnem virtualnem večeru smo se pogovarjali o Kontejnerju, multimedijskem projektu, ki ga je zasnovala skupina avtorjev.

Naša glavna gosta sta pesnika Helena Zemljič in Aleš Jelenko, ki sta zakrivila besedni del Kontejnerja. Oba dobro poznamo tudi s Pesem.si in različnih pesniških angažiranj in živih dogodkov. Tudi sama sem obiskala zanimiv izid knjige in predstavitev projekta v Literarni hiši Maribor. Skozi večer smo vstopili v njuna pesniška svetova (in skupen svet v Kontejnerju), se pogovarjali o iskanju različnih (skupnih) poti v umetnosti ter o nastanku projekta in istoimenske knjige - pridružite se nam lahko (še vedno) s svojimi vprašanji in odzivi. Večer sem vodila Ana Porenta.

Za pokušino pesem iz zbrike Kontejner, poglavje Papir (str. 71):

 

HRANJENJE GOLOBOV

Če bereš pesem od zadaj

naprej, so luknje videti

 

manjše. Potem lahko srečaš

življenje in mu poveš, 

 

da se ti je kava s pričakovanji

zdela predloga. Molčiš.

 

Ljubiš ostanke večerij in

zapisuješ odsekane glasove

 

lisic. Lahko si predstavljaš,

da razumeš ali preprosto

 

nehaš obstajati. Hraniš

svojo dušo s suhim kruhom. 

 

V knjigi so tudi fotografije inštalacij, ki so delo Nine Jančič, nekje vmes najdemo še  spremno besedo, za zdaj ta odlomek: "Smetiščne pesmi v teh kontejnerjih se pri poznem Šalamunu navdihujejo in mu nekoliko (ne povsem) sledijo. So komunikacija dveh pesniških glasov, ki nočeta biti prepoznavna, saj se nočeta izpostaviti kot govorca, ampak izpostaviti govorjeno. Ni bistveno, kdo je kateri material pridal, bistveno je, da je ekološko razporejen po pravih kontejnerjih." ki ga je zapisal urednik Robert Titan Felix. V svoji spremni besedi citira tudi Srečka Kosovela:  "Stvar je taka: honorar imenujejo plačilo za napisane povesti, novele, romane, pesmi, drame itd. Honorar, beseda z zlatimi črkami zapisana, s spoštovanjem izrečena, s sladkostjo mišljena, ki kažeš bednim kraljem pot v Betlehem. //  Honorarji so različni: veliki ali majhni ali pa jih sploh ni. Taki so, da z njimi ne moreš živeti, umreti pa ravno tako ne, kajti škoda je pustiti to, kar pričakuješ. Res je to: honorar je cilj pisanja. Naj govorijo vsi umetniki, kar hočejo, o popolnosti svojih umetnin, o popolnosti in poti k popolnosti, honorar je vendar sladka beseda. Pot k popolnosti pospešuje edino honorar."

Če vas je kateri od drobcev, ki smo ga pobrali iz Kontejnerja, že zdaj izzval, se nam nujno pridružite, da jih skupaj raz-delimo v prave zabojčke ...

Fotografija iz fotoarhiva avtorjev.

 
 < 1 2

Ana Porenta

urednica

Poslano:
08. 12. 2016 ob 21:46
Spremenjeno:
08. 12. 2016 ob 21:48

Morda res nisem uporabila dobrega izraza - neprizadeto - morda bi bilo boljše neopredeljujoče - no, kot praviš: preprosto opazovati, kar že je in s tem nekaj narediti. Super si tole zapisala, zdi se mi, da si zajela srž Kontejnerja.

Zastavica

Aleš Jelenko

Poslano:
08. 12. 2016 ob 21:49
Spremenjeno:
08. 12. 2016 ob 21:50

Žalostno je, da imamo (verjetno?) v Sloveniji skorajda več "pesnikov"  kot bralcev. Dandanes se zdi, da si kar vsak lahko nadane ime (kot nickname) Pesnik. Govorim o tem, da je poezija umetnost ... in kar vse po vrsti pa tudi ni umetniški izdelek. Pogosto se za slabe izdelke išče odgovore v ti. "umetniški svobodi", a vedeti moramo, da ima tudi poezija nekatere oprijemljive kriterije, po katerih se lahko povsem objektivno določi, ali je neka pesem dobra oz. slaba.

Nasploh pa je literarna scena še vedno preveč skoncentrirana na našo prestolnico. Po eni strani je to povsem razumljivo (mogoče celo nujno), po drugi pa škodljivo. A kaj hočemo ...

Vsekakor pa sem prepričan, da se nam za prihodnost slovenske poezije ni treba bati; imamo kar nekaj krasnih mladih pesnikov/pesnic!

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
08. 12. 2016 ob 21:52

V Kontejner lahko pogledamo tudi v živo. Mene je posrkal vase v Mariborski literarni hiši (če se ne motim, je bila to prva predstavitev?) in ko sem brala intepretacije pesmi (ki ste jih brali štirje so-udeleženci pri projektu, z vama še oblikovalka Nina in urednik Robert), se mi je zdelo kot bi bral vsak svoje pesmi in ne pravzpraprav nadavtoskih ;)

Kako gre s Kontejnerjem naprej? Kje ste že imeli predstavitve, kje jih še načrtujete? Kakšni so načrti s tem projektom?


Zastavica

Milan Žniderič - Jošt Š.

urednik

Poslano:
08. 12. 2016 ob 21:54

Pozdrav obema!

Ja, že tole, da sta pri pisanju uživala, se lepo bere ...! :)  Ampak, ali vaju ni skrbelo, da bo izvedba take idej prinesla omejitve in zahtevala kompromise, ki bi lahko enemu ali obema preprečili ustvarjalni zagon? Kar je nekomu svetla spodbuda, je lahko drugemu temno breme. Oba sta že dokaj izoblikovana avtorja (karkoli že to pomeni :), kar bi lahko ustvarjalo centrifugalne sile, zaradi katerih se pričnejo stvari razletavati. To lahko hitro pripelje celo do konflikta. Sta kdaj potrebovala »arbitra«? Se je bilo potrebno za »ravnotežje« kdaj čemu odpovedati? Je zato kakšna pesem vseeno odletela v drug kontejner?  S težkim srcem?

Jošt Š.


Zastavica

Aleš Jelenko

Poslano:
08. 12. 2016 ob 22:03

Pozdravljen Jošt,

hvala za vprašanje.

Naj kar odgovorim na kratko: ne :-)

Na možne konflikte, omejitve ipd. sploh nisva pomislila. Še manj pa na to, da bi nama (možni) kompromisi preprečili ustvarjalni zagon ... pravzaprav nasprotno - projekt naju je motiviral in nama dajal ustvarjalni zagon.

"Arbitra" torej nisva potrebovala :-)


Vse skupaj je teklo povsem tekoče in brez kakršnihkoli preprek. Najina poetika in najino dojemanje poezije je toliko podobno, da sva "hodila skupaj" po tej poti "v Kontejner".

Zastavica

Helena Zemljič (MalaSenca)

urednica

Poslano:
08. 12. 2016 ob 22:03

Ana, Kontejner se prav lepo premika. Da, v Mariboru smo že bili, prav tako v Celju, sedaj se še selimo v Slovenske Konjice in Lenart (najine domače kraje), potem pa upam, da še enkrat v Mariboru, da ulovimo še vse tiste, ki prvič morda niso uspeli priti. :)

Daljnji načrti pa so še odprti za možnosti. Sicer nekih tehtnih zaenkrat še ni, moramo najprej Kontejner še malo ponesti med ljudi ... :)

Kar se pa tiče branja - ja, če smo se že šli igro nad-avtorstva, se nam je zdelo fino, da bi tako tudi zvenelo. Pesmi so pa (tudi) navsezadnje od bralcev/poslušalcev.

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
08. 12. 2016 ob 22:12
Spremenjeno:
08. 12. 2016 ob 22:14


Všeč mi je vajin svež pristop (in zanimiv poseg v literarni prostor s tako narejeno skupno knjigo), strinjam se tudi z mnenjem o tem, da imamo kar nekaj maldih sloveskih pesnic in pesnikov (vesela sem, da vas nekaj delujete tudi na Pesem.si in vas imamo priložnost prebirati), me pa zanima, kaj bi vidva sporočila mladim - predvsem tistim, ki bi radi angažirano delovali kot literati?

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
08. 12. 2016 ob 22:17

Pozdravljena, Helena in Aleš!

Zelo zanimiv projekt, čestitam za idejo in izvedbo. Moje vprašanje je povezano z obliko - šest dvovrstičnic. Zakaj se vama je zdel pomemben enoten izgled zbirke? Je to bolj zato, ker sta ustvarjala skupaj, ali bi tudi kot posameznika imela zbirko enako dolgih pesmi?

Lp,

Vesna.

Zastavica

Helena Zemljič (MalaSenca)

urednica

Poslano:
08. 12. 2016 ob 22:21

Mladi. (Kar sva tudi midva, Aleš malo manj sicer (hehe;)))

Najprej, midva zmeraj dajeva hude nasvete ;) Torej:

1. Berite. Berite. Berite klasike. Berite sodobnike. Berite svega i svašta - na pesem.si in drugod.

2. Pišite. In pišite slabo in pišite odlično.

3. Aktivno se vključite v literani prostor.

Evo, zdaj zveniva kot največja poznavalca. :D Piševa pa smeti. Tako.



Zastavica

Aleš Jelenko

Poslano:
08. 12. 2016 ob 22:23

Draga Vesna, vesel sem, da si se vključila v pogovor.

Da odgovorim na vprašanje: zdelo se nama je primerno ustvariti nek okvir za pisanje (ne kot oviro, bolj kot oporo) ... hkrati pa je tako zbirka še bolj zlita in avtorstvo še bolj zabrisano.

Je pa res, da včasih prav pogrešam konceptualni pristop pesnikov/pesnic k zbirki. To se mi zdi zelo pomembno. Ko zbirka izide, je dobro da deluje celovito (ne nujno z dolžino)!

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
08. 12. 2016 ob 22:27
Spremenjeno:
08. 12. 2016 ob 22:33

Kakšni so vajini pesniški načrti (lastni ali skupni)? In ker smo radovedne sorte, kje se vas da naslednjič srečati, pa tudi, če obstaja kaka anekdota okrog Kontejnerja ali prireditev ob izidu?


Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
08. 12. 2016 ob 22:36
Spremenjeno:
08. 12. 2016 ob 22:42

Pa še to: knjigo Kontejner se da naročiti tudi pri založbi Volosov hram, morda za nas najenostavneje - prek zasebnih sporočil Alešu ali Heleni. Jaz jo že imam in me navdušuje s svojimi (v)pogledi v zavržne prostore, ki so lahko zelo tankočutni, kritični in smešni.



Zastavica

Poslano:
08. 12. 2016 ob 22:48

Pesem, pesem. :)

Zastavica

Helena Zemljič (MalaSenca)

urednica

Poslano:
08. 12. 2016 ob 22:51

"Pesniški načrti" se sliši, kot da imava poseben planer, kjer imava za tri leta vnaprej zasedeno čisto vsako soboto. :)

Načrti so definitivno podobni tistemu "nasvetu" od prej. Pisati, brati, se razvijati. Skupen pa je zagotovo ta, da se še naprej bereva in pokritizirava vsak možen spodrsljaj, da se bi mu lahko morda v prihodnje izognila. Ah, pa to, da poezijo vzameva včasih malo za šalo, malo za hec. :)


Kontejner pa bo v Slovenskih Konjicah 11. 2. 2017, ob 18.00. Takrat približno (kak teden prej morda) bo tudi v Lenartu ... Na vse natančnejše informacije pa še zagotovo spomnimo prej. :)


Uff, anekdota. Najbolje, da povem kar svojo, da ne bo potem kdo užaljen. Ne bom namreč nikoli pozabila, kako je ta ideja s Kontejnerjem in zbirko sploh prišla na dan. Sediva z Alešem na neki klopi (takrat sva se poznala okoli tri tedne) in pravi: "Ej, kaj če bi midva napisala zbirko." In jaz, naivno: "Ja, itak." On: "Rabiva temo." Gledava malo okoli in nasproti naju so bili postavljeni smetnjaki. Jaz: "Kaj pa, če bi bilo o smeteh?"

In to je bilo to. :)

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
08. 12. 2016 ob 22:56
Spremenjeno:
08. 12. 2016 ob 23:00

O, zelo lušno -  in nastal je Kontejner!

Zaenkrat hvala za kramljanje o svežem pesniškem snovanju, za odpiranje Kontejnerja in hvala vsem, ki ste se vključili v pogovor.

Ker vemo, da vsi niste mogli priti do besede, vas vabimo, da se nam pridružite v prihodnjih dneh, Helena in Aleš bosta gotovo pokukala tudi sem in vam z veseljem odgovorila na kako vaše dodatno vprašanje ali pa samo prebrala vaše odzive.

Lep pesniški večer še naprej,

Ana


Zastavica

Aleš Jelenko

Poslano:
08. 12. 2016 ob 23:00
Spremenjeno:
08. 12. 2016 ob 23:00

Hvala vsem vam! :-) Lep vecer!

Sam bom za konec objavil tole:


PREPLAH, PREPLAH! 


Danes je prav poseben dan; 
klerikalska strela me je zadela 

in omadeževala moje  maloumje. 
»Vi ste namreč poklicani k svobodi, 

bratje,« (Gal 5,13) nikakor ne pomaga. 
Je le in zgolj papir. Papirus. Kakorkoli.

Organ se ne tišči v rit; podrobne 
analize sploh niso pomembne. 

In prijateljstvo se z lahkoto odklika; tehnološke razsežnosti to omogočajo. 

Res, danes je prav poseben dan; 
precej ozka strela me je zadela. 

Zastavica

Helena Zemljič (MalaSenca)

urednica

Poslano:
08. 12. 2016 ob 23:01
Spremenjeno:
08. 12. 2016 ob 23:29

In lep večer še iz moje strani. Pozdravlja pa vas še pesem s platnice:


MEHKONEBNE

Nihče ne mara hladnosti,

ki bi obvisela v zraku in jasno


naznanila prihod vesoljcev. Se zdi,

da še vedno lebdimo pod


Prešernovimi rož'cami in puhamo

delčke ikeban v obraz sosedom,


priložnostim gostiteljem, ki

imajo dovolj urejene vrtove


za skrivanje črnih kant za smeti

ali celo kompostnik. In zelje.


Ker so koleraba in korenček že itak

zunaj mehke terminologije.


:)

Zastavica

Poslano:
08. 12. 2016 ob 23:09

Inštalacija pa tudi lepo sovpada, prevaja zbirko in obratno (kolikor sem lahko zasledila) z barvami, materialnom, vsebino, ... fino!


Fajna anekdota! :)


IV.


Če si pesnik,

nate pada tobak.


Trpljenje Mladega

Wertherja je krivo.


Saj nisi pri pravi;

kdo pa sploh še hodi?


In tako se

nadaljuje. Še


tuhtanje je greh.

Namreč – to ni delo.


Roke so v žepu.

Še vedno ne razumeš?


Tale pesem mi je v trenutnem mišljenjskem procesu padla v oči.

 

Se vama zdi, da so raznolike umetnosti v Sloveniji "razdeljene" na posamezne Kontejnerje? Torej da se literatura drži zase, glasba zase itd.

Glede na to, da sta sodelovala med seboj in tudi z umetnico drugega foha, bi si v bodoče želela več takšnih in/ali bolj drznih multidisciplinarnih sodelovanj?



Zastavica

filia

Poslano:
09. 12. 2016 ob 07:18
Spremenjeno:
09. 12. 2016 ob 07:43

Helena in Aleš

Pozdravljena. Pozdrav tudi vsem ostalim.

Čestitam! Navdušena sem nad tako "impulzivnim" začetkom vajinega projekta. Kaj lahko ustvari nekaj besed in dotik pogleda?

Portal spremljam tri leta in redno vaju berem. Že v nekaj objavljenih pesmih se je razbral nedorečeni dialog. Spontanost vaju je potegnila v vrtinec. V duetu sta odlična. Besede se vama prepletajo tako ubrano, da naključni bralec prezre dvojino. Veseli me, da sta v projekt pritegnila tudi drugačno zvrst umetnosti. Zame je umetnost nedeljiva; poezija, glasba, slikarstvo, proza, fotografija ... Osebno najdem v vsaki zvrsti dele drugih zvrsti. Razpoloženjsko ...

Naslov in tematika sta udarna. Je mar naključje, da je bil pred vama kontejner? Čeprav v naključja ne verjamem, sem vesela, da je bil tam. Stvarnost s paleto simbolike. Verjamem, da sta v njem marsikaj izbrskala.

Želim vama zabavno kontejnersko potovanje in vama priporočam, da ne izpraznita vseh. Marsikomu pomagajo preživeti.

Odlično je, da se najdejo ljudje, ki v času apatije premikajo mrtve točke. Hvala vama za vpogled.

Uživajta    :)      "filia"


P.s.

Nisem prezrla dela urednice Ane. S spoštovanjem.

Urednica Tea. Pogrešana na portalu. Raznolikost pogledov je vedno dobrodošla. Razbija predvidljivost.

Kam so se umaknili še drugi uredniki? Samo razmišljam ...


Vsem lep dan!


Zastavica

Aleš Jelenko

Poslano:
09. 12. 2016 ob 16:33
Spremenjeno:
16. 12. 2016 ob 19:36

Draga Tea, draga filia,

obe sta postavili pravzaprav precej podobno vprašanje. Obe se sprašujeta ali je združevanje različnih umetnosti dobro (mogoče celo nujno?).

Rekel bi tako: gre za krasno izkušnjo! Uspelo nam je združiti likovno umetnost s poezijo (ob literarnem večeru v živo pa še - primerno - odpadno glasbeno spremljavo). Vsekakor si želim (mislim, da tudi Helena) v prihodnjih letih poskusiti spet združiti več umetniških zvrsti, a se ne ponavljati. Kaj točno se bo iz tega spletlo ... bomo pa še videli :-) Sva pa s Heleno ravno o tem danes po telefonu govorila, povsem spontano, in že našla nekaj možnih "smeri" kamor bi lahko "šla" v prihodnjih letih "skupaj". 

Sicer pa sem kljub vsemu mnenja, da morajo vse umetnosti delovati povsem samostojno. Morajo obstajati povsem samostojno, saj so vendarle tako specifične, da jih ne gre mešati kar vse povprek (razen v odbitih projektih, kot je bil naš "Kontejner" ;-) )

P.S.: Rokerji pojejo pesnike je tudi lustna zadeva - zdruzevanje poezije in alter glasbe! :-)

Zastavica

 < 1 2

Komentiranje je zaprto!