Forum

cenzura

na pesem.si je nastala selektivna cenzura komentarjev, ki jih uredništvo briše v neskladju s svojo idejo in poslanstvom.

 

 
 1 2 > 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
01. 08. 2016 ob 09:36
Spremenjeno:
02. 08. 2016 ob 22:18

MMorda se ti tako zdi, okto, vendar skrivamo samo komentarje, ki se nanašajo na medsebojno žaljenje in so napisani na način, ki ostalih bralcev pesem.si ne zanimajo. Skrijemo tudi vse, kar se ne  tiče objavljene pesmi in pa vse, kar se veže na žaljiv komentar/komentarje in potem objavo za komentarje zaklenemo (ja, zato, da je mir, saj ne vem, če veš, koliko drugega dela imamo) ☺

Zanimivo je, da se med seboj obkladajo z neprimernostmi samo nekateri anonimni člani, ki bi si vsega, kar tukaj beremo, drug drugemu nikoli ne bi upali/privoščili povedati v obraz. Predlagam, da greste enkrat skupaj na pivo ali k K OKTO ... in vse se bo rešilo☺

Naloga nas urednikov je tudi to, da bralce pesem.si zaščitimo pred temi ekshibicijami, saj naš portal ni bil ustvarjen za to, da bi bil prostor zanje.

Je pa  stvar vsakega urednika posamezno (popolnoma avtonomna pravica odločanja), kaj bo skril in zaklenil (brišemo ne, že zato, da nebuloze arhiviramo).

Če temu praviš cenzura, Okto, mi je prav.


Lep pozdrav in veliko ustvarjalnega in malo manj napetostnega kritizerskega zagona ti želim,

 Lidija

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
04. 08. 2016 ob 09:32
Spremenjeno:
04. 08. 2016 ob 21:31

Pozdravljen, okto, člani imate vselej možnost prijaviti uredništvu neprimerno vsebino tudi tako, da ob komentarju ali objavi, ki se vam zdi nepirmerna, kliknete zastavico. S tem pomagate urednštvu, saj naša naloga je prebiranje in komentiranje pesmi in včasih se nam kak komentar lahko tudi izmuzne.

Zato na tem mestu pozivam vse člane, če opazijo neprimerno vsebino, naj jo označijo z zastavico in naši skrbniki bodo poskrbeli za nadaljnje ukrepanje.

Hvala za pomoč, predvsem pa želim, da se posvečate branju in pisanju.  Razno medsebojno okrcavanje, zmerjanje ipd. prenesite v kak drug prostor, ki je temu namenjen. Upam, da ste opazili, da pesem.si ni tak.

Lep pozdrav,

Ana

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
04. 08. 2016 ob 20:42
Spremenjeno:
04. 08. 2016 ob 20:43

o, vidim, da se je tema o cenzuri spet pojavila, sem že mislil, da je bila cenzurirana.


Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
05. 08. 2016 ob 12:19

Komunikacija, pri kateri se dve osebi medsebojno zmerjata ne sodi med javna, pač pa med zasebna sporočila. Te vrste komunikacija je za ostale člane portala nadležna in dolgočasna, zato jo uredništvo dosledno briše in bo to počelo še naprej.

Zastavica

srecok

Poslano:
05. 08. 2016 ob 13:57

pivo zelo redko, kokto čeprav ne bi smel (diabetes) pa prevečkrat, če je dosti leda (ne bi smel). Pacient pač (leta neobrzdanega življenja in zlorabljanja marsičesa pač zahtevajo svojo ceno...piz....celo samokritičen sem lahko)

anonimen nisem, niti član anonimnih alkoholikov (tega sem se rešil sam...ne bi smel,, nekontrolirano pusti psihosomatske sledove).

Srečko Križanec, Zlatoličje 1 č, 2205 Starše,, mobi če ni crkjen pa 051661363.

Predlog, da ne bo toliko brisanja in zapiranja in dodatnega dela. .

- namesto brisanja, komentarje pač z zastavico (samo za člane uredništva)preusmeriti na zasebno

(močno dvomim, da bo brez občinstva kaj dosti medsebojnega komentiranja)

seveda, enkrat zastavica pomeni za tisti prispevek zasebno za oba člana komentiranega in komentatorja)

men pa lahko obojestransko napišeš permanentni link na zasebno za vso sprejeto in oddano pošto za okto in polde..

pisal ne bom, iz vljudnosti pa odgovarjam, čeprav tudi nevljudno.

lepo to, da se ne zbriše popolnoma,, mi je kar prijetno če vem da ni popolnoma umrlo.. jaz na te komentarje gledam bolj kot na performans

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
07. 08. 2016 ob 19:34
Spremenjeno:
08. 08. 2016 ob 06:58

se opravičujem, če sem koga reaktivno verbalno kresnil in je potem kdo, ki mu je bilo vse skupaj preveč nadležno, reagiral v tem stilu;

 

Zastavica

modricvet

Poslano:
10. 08. 2016 ob 20:28

Očitno Okto ni problem, saj Srecok (sedaj javno predstavljen kot Srečko Križanec) tudi z drugim članom nadaljuje svoj stil komunikacije, citiram delček iz njegove verige nebuloz:

"ja verjetno se zato tako smejiš, ne smeš pa biti tako samokritičen, malo bolj pozitivno misli in ne mej se za  tepca in o sebi govoriti v tretji osebi je kar malo vzvišeno če ne celo arogantno...kak pravijo

če bi tvoj ego padel na nivo tvoje inteligence bi se precej poškodoval na pa kaki rekord v prostem skoku bi padel."


Brez zamere, ker se vtikam


LP, mcv

Zastavica

srecok

Poslano:
10. 08. 2016 ob 21:58

Ni problem ce bi malo natancneje spremljala bi ugotovila da se samo z niima pogovarjam na tem nivoju. Ker pa ocitno nisi seznanjena s celotno korespondenco seveda brez zamere za vtikanje. Sedaj javno predstavljen no ja nikoli se nisem skrival za psevdonimi in moj profil od zacetka daje ticne podatke.

In iztrgani iz konteksta dajejo citati neposreceno sliko. Je bil odgovor cinicen celo zelo na poprejsen njegov post. 

Jaz tega tvojega prispevka seveda ne bom jemal za nebuloznega ceprav bi lahko tako kot ti mojega. 

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
10. 08. 2016 ob 22:01

Kaj, ko bi vidva enkrat nehala s temi dolgočasnimi pink ponk nikamor vodečimi posti. Prav nič vsebinskega nimamo od tega. Tako da, če se že želita žaliti ipd., to počnita, prosim, kje drugje ali  kako drugače, OK?

Lp, Ana

Zastavica

okto

Poslano:
10. 08. 2016 ob 22:43

Ana, hvaležen ti bom, če lahko "vidva" zapišeš natančneje, ker iz tvojega komentarja ni razvidno kdo sta onadva!

Ima pa mcv prav!

okto


Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
10. 08. 2016 ob 22:49
Spremenjeno:
10. 08. 2016 ob 22:50

Mislim na srecoka in Amosa. Komentar, ki ga navajaš, modricvet, pa je iztrgan iz konteksta - ves pogovor sem namreč izbrisala, ker kot rečeno: ni bili povezan z vsebino objave in zelo bom hvaležna, če mi tega ne bo več treba in če se lahko znova posvetimo (le) pesmim in drugim relevantnim objavam.

Lp, Ana

Zastavica

srecok

Poslano:
10. 08. 2016 ob 23:13

[email protected]  lahko tukaj.... drugače pa rima..če

knjiga (preneseno) je orožje, vzami jo v roke... B. Brecht tak na hitro lahko pa da se motim..

Vojna in mir pravšnji naslov,, stara izdaja še v usnje vezana..

PS.. ne zaradi naslova al vsebine, nikakor... Zaradi teže, zaradi teže. (dvoumno, no ja malce pa že)

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
11. 08. 2016 ob 08:40

hvala, mcv, in me veseli, da si opazila/ si zapomnila, da je izvor teh pink ponkov pri srečokjevski komunikaciji z oktom, katerega komentarji so bili vedno dobronamerni, odziv nanje je bil pa vedno točno v tem stilu, kot si ga linkala - gnojšnica.

kar jaz počnem, počnem zato, ker nihče od nadležnih (uredništvo) ni rekel bobu krof, postavil stvari na svoje mesto in podprl okta. 
še več, zdaj je (komu) celo videti, kot da je on izvor teh nevšečnosti; njegov kritizerski zagon, kot pravi Lidija. 
če je okto po vseh žalitvah oddal kakšen bolj provokativen komentar, ga jaz povsem razumem, ampak tudi ti komentarji  še zdaleč niso primerljivi s početjem bistrega bisera.

in tu je ves hec, ki bi se ga dalo bolj obširno pojasniti. 

bom, sem nehal, Ana,  morda pa bom kdaj vzel v precep neprecenljivi biserni opus in ga pesniško razpredel - bo pa bolj malo ostalo od njega.

lp


Zastavica

srecok

Poslano:
11. 08. 2016 ob 09:44

če komu desetkrat poveš da njegovi komentarji niso zaželjeni pol edino:

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/115693/kaj_je

Izvor? še nikoli (sreča v sreči, da zbrisano ni izbrisano) nisem sam začel. kako odgovarjam pa je je moja stvar... Nekaterim je zeloooooo všeč.. pišejo na privat,, tudi s pojasnilom, da se bojijo (neutemeljeno ?), ker so zaznali, da takoj ob javnem komentiranju dobijo naenkrat zelo nizke (po mojem nizkotne ocene) svojih prispevkov.

in krof je verjetno tisti delček ups trgam citat ....podprl okta.

če okto zameri, da sem zavrnil njegovo vsiljevanje za mentorja....verjetno je to še nekje med zbrisanimi nebulozami...pol je pač preobčutljiv za učitelja

no vzel sem si malo časa (na kraju kamor gre še cesar peš, med pisanjem poeme o dreku, reklama..kmalu bo v etru) in preštudiral neki drugi o(k)pus.

na koncu, vsaj, kar se mene tiče, ni ostalo niti ono od Pero Zubca (pola stupca).

Ah, da. Stil ? Tudi takšnega pač imam. Odvisno od komu kdaj kaj. Kako in zakaj pa je moja stvar.

še malo reklame... brez te ne gre... iz Poeme o dreku:

smrdi prav vsak, a le otroški je vsem ljub (moram še dodelati)

Sicer pa, kar se razprav pod prispevki tiče začenjam. flagiram vsako, ki se mi bo zdela brezveze... beri:: samo od amos in okto


Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
12. 08. 2016 ob 13:56

Zastavica

Lomim Led

Poslano:
25. 09. 2016 ob 12:53
Spremenjeno:
25. 09. 2016 ob 12:53

Cenzura.

Centura je pitanje centurisanog, cenzora i zajednice.

Cenzure će uvek biti. Potrebna je.

Problem je brutalna cenzura. Nju izvodi vlast. Cenzura je brutalna, kada cenzurisani nije ni obavešten da je nešto njegovo cenzurisano, kada se ne vodi postupak o cenzuri, kada se cenzurisani ne može žaliti, kada ne može braniti i moguće odbraniti. Brutalna cenzura je plod totalitarizma i vodi ka jednoumlju.

U raspravu, da li se na ovom portalu izvodi cenzura ili ne, te ako se izvodi da li je brutalna ili ne, je nesmisleno ulaziti sve dok nisam/nismo ubeđen/i da će se ta rasprava voditi ravnopravno, bez obzira na poziciju koju neko ima (učestvuje li u vlasti ili ne).

Dakle o cenzuri na ovom portalu se nikako ne može voditi rasprava na ovom portalu, jer koliko god vlast bila iskrena i demokratska, je materijalizovana ljudima od krvi i mesa, koji su pored toga i u sukobu interesa. I uvek je tako, nikada se ne može postići dogovor ako se ne obezbede ravnopravni uslovi.

Čak i da sam sam ja vlast, bih rekao jednako. Šta više, pokušao bih i da ograničim broj učesnika sa svake strane, da ne bi došlo do sindroma "većina misli tako, šta sad vi izvodite".

Dakle, koliko god da cenzurisanog ili zajednicu pogodi cenzurisanje, je to bespredmetno pitanje o ovom portalu. Jer, čak i ako su kome ograničene kakvegod slobode na ovom portalu, jednostavno niko ga ne prisiljava, a verovatno ima sličnih portala, gde se može naći i bolje uklopiti. Na kraju krajeva može se pokrenuti novi portal.

Uzgred budi rečeno, baš na ovom portalu sam i sam cenzurisan i to brutalno (vidi gornju definiciju), pa se ništa nije dogodilo ni bolje ni slabije, niti u mom životu, niti u vašim životima. Ovaj portal vidim kao mesto da se zabavimo, ili bar utucamo vreme, kad ga imamo 5 do 10 minuta, pa ga nije dovoljno za nešto drugo, a nikako kao mesto da pravimo karijere, lečimo komplekse, stičemo slavu, punimo ego.

Na kraju krajeva, ovaj portal, po mom skromnom mišljenju, bi jednako funkcionisao i kad bi bio bez ikakve cenzure. (Ništa tako važno, ako je iole važno, što rekoh a beše cenzurisano nije te vrste da će ikome ikako nedostajati, da će ga prosvetliti, da je otkrovenje, niti je nešto što bi srušilo išta.)

Iskreno,
Lomim Led

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
25. 09. 2016 ob 18:33
Spremenjeno:
26. 09. 2016 ob 17:03

Cenzure ni. Obstaja pa uredniška politika. Kar ne sodi na portal, se briše. Brez tega bi bili vsi portali enaki.

Upoštevajte torej pravila portala, ki ste jih sprejeli ob prijavi in nič ne bo izbrisano.

Zastavica

Lomim Led

Poslano:
25. 09. 2016 ob 20:07
Spremenjeno:
25. 09. 2016 ob 20:08

Grega, da ne ulazimo u raspravu da li ima ili nema cenzure evo jedne od definicija:

"Cenzura je postopek nadziranja informacij ali podatkov, ki se prenašajo preko medijev. Namen cenzure je preprečiti objavljanje in razširjanje gradiv, katerih vsebina je v nasprotju z interesi države. Cenzura je tudi ime državnega urada, ki se ukvarja s cenzuriranjem in zaposluje oz. plačuje cenzorja."

Možemo interapolirati na portal a možemo i tvoje reči ekstrapolirati na državu:

"Cenzure ni. Obstaja pa Ustava, nacionalni interesi, zakonodaja... Kar ne sodi v državo se briše. Brez tega bi bile vse države enake.

Upoštevajte torej pravila države, ki ste jih sprejeli ob pridobitvi statusa državljana in nič ne bo izbrisano."

(Ako nisam pogodio duh slovenačkog se izvinjavam.)

Čim nečemu nedozvoliš ili dozvoliš objavu sa pozicije vlasti je to cenzura. Da li je ona društveno gledano pozitivna ili negativna, je od slučaja do slučaja. Istorijski je bila većinoma negatiivna, a kada je bila pozitivna, bila je plod sudskog procesa. I kad god nije plod sudskog procesa je bila brutalna. Bilo je i cenzura koje su bile negativne a plod su sudskog procesa.

I da sad više ne cepidlačim(o) - kratko i jasno, baš urednička politika rađa cenzuru. Povremeno je brutalna cenzura, što nije posledica uredničke politike već nerazvijenih demokratskih procedura, koji su posledica nerazvijene demokratske svesti. Istina je i da zbog prirode portala ta cenzura, čak i kad je brutalna u suštini nije škodljiva, kao što je istina da bi jednako bilo neškodljivo i kad cenzure ne bi bilo; jer nisam primetio govor mržnje, rasizam, šovinizam, seksizam.

Ukratko, po mom skromnom mišljenju, Uredništvo nepotrebno troši vreme. Ali ako ga ima, zašto ne, pa i mi svi ostali ga utucavamo onoliko koliko ga imamo za utucavanje.

Iskreno,
Led



Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
26. 09. 2016 ob 21:40
Spremenjeno:
26. 09. 2016 ob 21:41

GG pravi:

''Komunikacija, pri kateri se dve osebi medsebojno zmerjata ne sodi med javna, pač pa med zasebna sporočila.''

No ja, GG, do - povej to tistim, ki začnejo z zmerjanjem (ali je za tebe sve jedno te isto?)

portal  je,  ne glede na njegov formalni/pravni status,  javni prostor ... ---- da se v tem  javnem prostoru - če te nekdo   izzove,  napade. žali ipd. - se ne bi mogel javno braniti, reči bebcu bebec (če so utemeljeni razlogi) je očitno nek portalovski unikum. --- in to je ta brutalnost  cenzure ... in prismojenost.

dodal bi, da se malenkonst ne strinajm z LL - debata o tem ni stvar tega, koliko časa lahko nedo sfrčka - gre za to, komu se da frčkati čas, če je treba.

Zastavica

Lomim Led

Poslano:
27. 09. 2016 ob 00:16
Spremenjeno:
27. 09. 2016 ob 00:16

Na isto mu dođe, Tarzane. ;)

A sa druge strane, ako znamo šta je cenzura, ako znamo da je cenzura, zašto smo onda tu? Zato što želimo da smo tu.

Zbog čega želimo da smo tu, čak i po cenu cenzure i čime (još sem cenzurom) plaćamo? Šta plaćamo?

Teorija zavere? Ni malo, nikakve zavere nema, prosto je, jednostavno je, očito je.

A pre svega sasvim slobodan izbor je svakoga - učestvuješ ili ne.

Pozdrav
Led

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!