Zemljevid dogodka:

Najdi.si

Za podrobnosti klikni zemljevid.

Ana Porenta (urednica)
vabi na

Jararaja: Trubar in drugi trubadurji slovenske kulture

ki bo 03. 05. 2016 ob 21:00
v kraju Metelkova 8, Ljubljana

V A B I M O
V A S
V
H O S T E L  C E L I C A ,   M E T E L K O V A  8 ,  L J U B L J A N A

Torek, 3. maj 2016 ob 21.00

Glasbeno srečanje - Sozvočja sveta
JARARAJA

Trubar in drugi trubadurji slovenske kulture


Gregor Budal
besedila, glas, klarinet
Vasilij Centrih
glasba, glas, violina
Janez Dovč
glasba, glas, harmonika
Petra Trobec
glas, kontrabas

Marko Bratuš
režija
Janko Rožič
besedilo o Edvardu Kocbeku
Ana Torkar Kus
video, besedilo o trubadurjih
Produkcija: Zavod Godibodi


Jararaja je po uspehu skladbe Trubar, ki je nastala ob 500-ti obletnici rojstva Primoža Trubarja, nadaljevala ustvarjanje skladb o za slovenstvo pomembnih mojstricah in mojstrih besede, tona, podobe in številke. Upesnili in uglasbili so življenja in delo tistih, ki so bili že upodobljeni na slovenskem tolarju in nekaj drugih. Poleg omenjenega avtorja prve knjige v slovenskem jeziku še: Janeza Vajkarda Valvasorja, Jurija Vego, Riharda Jakopiča in Ivano Kobilca, Jakoba Petelina Kranjca, Jožeta Plečnika, Franceta Prešerna, Ivana Cankarja, Valentina Vodnika, Ito Rina in Edvarda Kocbeka.

Nekateri od naštetih so občinstvu bolj, drugi manj znani, eni so več drugi manj zastopani v šolskem kurikulumu, o nekaterih krožijo takšne in drugačne zgodbe... Vse našteto in še kaj je Jararaja združila v hitrojezični rap pridigarja Trubarja, polimelodično miniaturko kvazičeškega Petelina, turistično-promocijski spot nepravega barona Vajkarda, prostozidarsko napitnico someščanov Mozarta in Vege, otožnega menišiča Vodnika tožba, sonet o prešernem Prešernu, recitativni obračun prostega sloga Kobilce z Jakopičem, Plečnikov song zamrznjene arhitekture, Cankarjev bluz, romantični šlager na temo Ite Rina in pesnitev o Kocbekovem fizisu – Sizifu. Ker je nemogoče zajeti vse, ki bi jih želeli, se predstava sklene s hvalnico preostalim ducatom in ducatom, ki so in bodo soustvarjali slovensko kulturo v njenem najširšem smislu.

Predstavo poleg duhovitih besedil in raznovrstne avtorske glasbe spremljajo video projekcije. Besede, glasba in podobe skušajo poglobiti odnos do ključnih osebnosti slovenske kulture in njihove ustvarjalnosti.

 

Komentiranje je zaprto!