Forum

Vitez Pesniškega turnirja 2016 je postal Dejan Koban.

Strokovno žirijo je prepričal s pesmijo Lajanje (prvi osnutek). Nagrado občinstva pa je prejela Kaja Teržan za pesem Ruj.

2016-04-23_09-31-06


Pesniški turnir je natečajna prireditev, na kateri se izbira najboljša izvirna neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Na letošnjem že 16. natečaju je s po eno pesmijo sodelovalo kar 172 pesnikov, strokovna žirija je najprej izbrala 24 polfinalistov, ki so se pomerili na dveh polfinalih turnirjih v Kosovelovi knjižnici Sežana in Splošni knjižnici Slovenske Konjice. Na vsakem je žirija izbrala 4 finaliste, dva pa občinstvo z glasovanjem. Tako je bilo izbranih 12 finalistov.

 

Letošnji finalisti so bili:

 

Marij Čuk (Trst)

Anja Grmovšek (Komenda)

Sergej Harlamov (Ptuj)

Petra Jeršin (Ljubljana)

Dejan Koban (Ljubljana)

Nina Kremžar (Ljubljana)

Jernej Kusterle (Jesenice)

Sara Špelec (Maribor)

Kristian Koželj (Celje)

Ana Porenta (Kukmaka)

Kaja Teržan (Ljubljana)

Milan Žniderič (Šentjošt nad Horjulom)



Finalni turnir je potekal v soboto, 23. aprila 2016, ob 19. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor.. Simbolno je turnir odprl lanskoletni vitez poezije Željko Perović z zmagovalno pesmijo leta 2015 – Žetev. Nato se je zvrstilo 12 finalistov, ki so pred pozornim občinstvom doživeto interpretirali svoje pesmi. Posebno nagrado – broško zlate vrtnice je letos za svoj doprinos k Pesniškemu turnirju prejela Ljubica Toplek, tajnica Založbe Pivec. Glasbena gosta sta bila Marko Brdnik in Uroš Rakovec, ki sta nedavno pri Založbi Pivec izdala album Leta.


Vrhunec večera pa je bila seveda podelitev obeh nagrad. Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Ruj Kaje Teržan. Vitez Pesniškega turnirja 2016 po izboru strokovne žirije, v sestavi Borut Gombač, dr. Irena Novak Popov in Urška P. Černe, je s pesmijo Lajanje (prvi osnutek) postal Dejan Koban, pesnik iz Ljubljane. Kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva mu je predal lanskoletni vitez Željko Perović, knjižno nagrado - antologijo Orfejev spev - mu je podelila Danica Križanič Müller, denarno nagrado v višini 500 evrov pa Milena Pivec, direktorica Založbe Pivec. Vseh 12 finalnih pesmi so pri Založbi Pivec izdali v zborniku.


Organizator prireditve Založba Pivec je Pesniški turnir razvila v eno najpomembnejših in najbolje obiskanih slovenskih pesniških prireditev, obenem pa je to eden osrednjih dogodkov Slovenskih dni knjige v Mariboru. Naziv vitez poezije je edina vseslovenska literarna nagrada, ki se podeljuje v Mariboru.

Založba Pivec

 

Dare Gozdnikar

Poslano:
25. 04. 2016 ob 15:06

Čestitke vsem!

Lep pozdrav Dare

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
27. 04. 2016 ob 10:19
Spremenjeno:
27. 04. 2016 ob 10:21

Hvala, ja, bilo je zanimivo predvsem srečati se s tistimi, ki pišejo - ne le na "vročih" stolih (ti nastopi na turnirjih so precej stresni, se sprašujem, zakaj smo tako narejeni, da ne moremo preprosto odmisliti, da je to "tekmovanje"?), ampak tudi v dvorani - druženje po turnirju je vedno najlepši del srečanja, ko se objemamo z vseh koncev Slovenije in si pripovedujemo o vsesortem in smo kot ena velika družina in gremo na pivo in je noč vedno krajša ... Kakorkoli: naj živi poezija, ki je v soboto ni manjkalo.

Lp, Ana

Zastavica

Dare Gozdnikar

Poslano:
29. 04. 2016 ob 12:55

Poezija je stresna, če je preresna. ;)

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
29. 04. 2016 ob 21:54

Iskrene čstitke!

Lp

Irena

Zastavica

Komentiranje je zaprto!