Forum

Napačen fokus

Pozdravljeni vsi, uredništvo in člani.

Dolgo me ni bilo na portalu in sem bila kar presenečena nad novo podobo. Zdi se mi imenitno, da se portal še razvija, spodaj sem brala, da opažate, da je objavljena poezija tudi kvalitetnejša itd. To se mi zdi res super in vedno sem si želela, da bi člani napredovali, se razvijali in se podpirali. Jasno je tudi, da je pesem.si lahko bolj ali manj prehodna stopnja pesnikov, seveda to ni nujno ...

Moram pa povedati, da sem hkarti tudi malce razočarana nad postavitvijo vstopne strani. Moj vtis je, da je glavno poslanstvo zdaj obveščanje, ne pa več objavljena poezija. To se mi zdi zgrešena zamisel. Poslanstvo Pesem.si ( vsaj jaz sem to tako razumela) je (bilo) gojiti ljubezen do poezija, mentrorirati tiste, ki si tega želijo in vzgajati h kritičnemu pristopu pisanja in branaja  itd. Tako nekako, no. Morda se motim?

Z novo podobo je vse to izgubljeno, saj so osrednji pogled prevzele novice ( ki so objavljenje tudi na drugih kulturnih in manj kulturno orientiranih straneh), pesmi pa so nekje ob strani ... To se mi zdi narobe! Glavno živahnost pesniškemu portalu bi morale dajati sveže nabrane pesmi in komentarji. Tiste bolj statične rubrike bi morale biti nižje, tiste najbolj živahne pa osrednji prostor, da se stran venomer spreminja. In ta portal ima res srečo, saj se nove pesmi venomer nabirajo ... Naredite estetsko in svetlo rubriko sveže nabranim pesmim in komentarjem! Naj bodo spet pomembne in ne nekje ob stani ali šele, ko se premikaš navzdol po strani. Novice pa naj bodo ob strani ... in naslovi bodo povsem dovolj, da privabijo bralca

Po dolgem času sem včeraj pripela eno svojo pesem ... tako, malo iz nostalgije ... ampak vsakič, ko pridem pogledat, je stran povsem enaka ...

Včasih je bilo to bolje! Sveže pesmi in komentarji ob pesmih bi morale biti osrednji fokus tega portala ... potem pa vse ostalo.

Vem, kako težko in včasih težavno je urejati tak portal in da je včasih še bolj težko opaziti, kaj je "čudno" ali ni najbolje ... Zgolj s tem namenom sem to napisala ...

Vsem vse dobro,

Zalka

 

 

 

 
 < 1 2

modricvet

Poslano:
08. 01. 2017 ob 12:11

Pravilno, povprečna ocena je bila zavajajoča.

Tudi jaz podpiram zmanjšanje števila pesmi, a ne tako drastično. Predlagam 3 pesmi tedensko (bili so časi, ko so nekateri objavljali vsak dan po 3). Če nekdo veliko piše in je sedaj objavljal vsak dan, bi težko izbral samo eno, tako pa bo vsaj malce razmislil (in po možnosti obrusil) svoje tekste.


LP, mcv

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
09. 01. 2017 ob 12:04

K R I I S S T U S !

Zastavica

Sašo

Poslano:
09. 01. 2017 ob 12:46
Spremenjeno:
10. 01. 2017 ob 17:24

Tarzan, da ne bo kakšne pretirane zle volje. Pa vse dobro v novem letu!  

Zastavica

srecok

Poslano:
10. 01. 2017 ob 17:27

men pa se vseeno zdi da je brez povprečne ocene nekaj zgubljeno in vsekakor je možnost, da postane pesem po izboru bralcev, pesem ki je nihče ne oceni z več kot 2 3.. bi bilo pa res bolje,, da bi bila vrednost ocene poenotena,, 1 je ena točka od vsakega in 5 je 5 točk od vsakega..če že mora biti ocenjevanje...men se zdi da bi bile uredniške podčrtanke čisto dovolj...

Zastavica

Sašo

Poslano:
10. 01. 2017 ob 18:22

Točno tako sem imel tudi sam v mislih, ker res ni potrebe, da nekdo razpolaga z višjim ponderjem.  

Zastavica

modricvet

Poslano:
10. 01. 2017 ob 21:41

Sem se že ustrašila, da Tarzan vzklika odgovor na moj komentar, a je Sašo izbrisal svojega pod mojim.

Sašo, zlahka si z realnim ocenjevanjem dovoljšnega števila pesmi pridobiš maksimalen ponder v tednu ali dveh! Nizek ponder ostaja (ali ponovno postane) samo zaradi nerealnega ocenjevanja (n. pr. isti osebi ves čas daje maksimalno oceno). Nikomur pri zdravi pameti se ne morejo zdeti vse pesmi odlične (ali pa zanič).


LP, mcv

Zastavica

Sašo

Poslano:
11. 01. 2017 ob 08:57
Spremenjeno:
11. 01. 2017 ob 09:21

To pa sem prepričan, da ne pije vode, spoštovana Alenka. S tovrstnimi možnostmi in namigi o ocenjevanju sem bil že davno tega seznanjen, tudi s tvoje strani, zato lahko kar z mirno vestjo napišem, da sem t.i. realnemu ocenjevanju vedno dajal prednost, še bolj pa seveda s preizkušanjem tudi na precej daljši rok, kot je, recimo, štirinajst dni, a še vedno ostajam na tistem osnovnem ponderju 5. Lahko bi sicer navajal kar nekaj primerov, ko so novodošle poetese ali poeti pridobili najvišji ponder že prej kot po enem mesecu, čeprav so ocenjevali z maksimalno oceno, ali se pa celo niso posluževali te možnosti. Zatorej bo verjetno posredi še kakšna druga, meni neznana, varianta. Toliko pa, upam, še imam zdrave pameti, če je strokovnost seveda izvzeta, da nekako znam presoditi, kaj se giblje v višji sferi kvalitete. Tisto o vzajemnosti pa seveda ne bi ...

Pa še veliko pesniških navdihov in seveda trdnega zdravja ti želim na poteh novega leta, spoštovana poetesa, Modri cvet.

Sašo

P. s. Tarzan je reagiral z neko, meni neznano besedo, ki se je nanašala na moj, pozneje izbrisan komentar.

Zastavica

Milan Žniderič - Jošt Š.

urednik

Poslano:
11. 01. 2017 ob 10:29
Spremenjeno:
11. 01. 2017 ob 11:47

Sašo, na žalost se motiš. To ti lahko potrdijo tudi drugi. Vodi se statistika. Če podaš večino ocen 5, potem ti bonus ostaja 5. Če že več let ocenjuješ in oceniš veliko pesmi, potem je težko v nekaj tednih "znižati" oz. spremeniti svojo statistiko. 

Moje mnenje je, če je že potrebno imeti ocenjevanje in sistem bonusov, potem bi moral biti bonus vezan na število podčrtank.

Na portalu se mi je zdel velik problem, da so nekateri, ki niti ne objavljajo, prijavljeni le zato, da ocenijo pesm z 1 in s tem razjezijo avtorja. 

Po mojem mnenju je bil tak princip "negativnega" ocenjevanja neprimeren. Zato sem z ocenjevanjem pesmi prenehal. Vendar sem pa predlagal, da se prikaz povprečne ocena umakne. 

Sedaj vsakdo poda preko oceno samo še točke. Ocen ni več vidnih, ostale so le "pozitivne" točke. 

Kar se tiče ocenjevanja uporabnikov, se pa še vedno strinjam, da se lahko ukine

Še najboljše bi bilo, če bi bilo več urednikov, pa bi samo oni ocenjevali. 

Če pa sedaj pesem ni podčrtana, potem avtor ne ve, kako je pesem sprejeta oz. kako dobra, kako "blizu" podčrtanke je. Ok, nekaj lahko oceni preko izbora in komentarjev. Vendar bi morali biti komentarji predvsem namenjeni svetovanju avtorju in ne pohvalam; no, je tudi veliko pesmi, katere je res potrebno izpostaviti s pohvalami v komentarju. 

Torej, nekateri se tu vendarle učijo(mo). Iz (bolečega) ocenjevanja in (bolečih ali sladkih) komentarjev urednikov in uporabnikov. Na drugih portalih, kjer je (lahko) tudi "občinstvo" drugo, pa se večinoma objavlja zato, da se pesmi predstavi v dokončni obliki (in včasih čaka na odziv preko "všečkanja"). 

Torej imamo oceno (verjetno subjektivno - in tudi to je prav!) uporabnikov in podčrtanke (strokovno objektivno/subjektivno? oceno) uredništva. Če bi bilo več urednikov, pa bi bilo potem to podčrtavanje morda še bolj "objektivno", torej, po mojem mnenju, lahko kakšna podčrtanka več. 

(Zanimivo - pišem, kakor da hvalim in zagovarjam ta portal, pa mislim, da imam sicer prav jaz pravzaprav največ napisanih komentarjev s pripombami ... :) )

Ponavljam pa svojo misel, da ni vedno kriv samo sistem. Večino odgovorov je v rokah nas uporabnikov, ki imamo pravico, da ne točkujemo, ali pa npr. vsaki pesmi pripišemo 5 točk. Misel, koliko in kaj lahko avtor potem razbere iz teh naših (ne)odzivov (- in zanimivo, skoraj vsi smo avtorji -), pa me ponovno vrne na vprašanje, če je točkovanje uporabnikov smiselno? 


Lp, Jošt Š.   

Zastavica

Sašo

Poslano:
11. 01. 2017 ob 11:54

V zadovoljstvu napisanega; in lepa ti hvala, Jošt, za obširen in poglobljen komentar, čeprav na vse moje zaznamke in ugotovitve še nikoli nisem dobil popolnega odgovora. Zatorej sem se odločil, da ne bom več drezal v to občutljivo temo. 

Lepo pozdravljen, Jošt, in seveda, da, vse dobro ti želim v novem letu,

Sašo

Zastavica

Milan Žniderič - Jošt Š.

urednik

Poslano:
11. 01. 2017 ob 20:16

Sašo, tudi tebi eno prijetno leto, ozaljšano tudi z verzi!

Lp, Jošt Š. 

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
10. 04. 2017 ob 18:12
Spremenjeno:
10. 04. 2017 ob 18:14

Ojla, pravkar prebiram forum in bom kopirala tvoj komentar modricvet, pa ne zato, da bi ti kaj imela pri tem ampak iz čiste radovednosti, zakaj moja rdeča črtica stalno pada,.. Res, ne objavjljam že dolgo, ne ocenjujem vseh, ne dajem samih petic, berem, kolikor mi čas dopušča. A moj ponder vztrajno pada, mislim, da mi je za zadnjo petico dal 20 točk. Ko sem si ogledovala druge profile, primerljive z objavami, izbiro in približno že toliko poznam tudi njihovo ocenjevanje, vidim, da so skoraj vsi ostali na istem, kot so bili. Ne me razumeti narobe, nisem ne jezna in ne užaljena, samo rada bi vedela, kaj delam narobe, razen tega, da mi razmere doma in čas ne dopuščajo biti tako aktivna kot nekoč.:)

Kopirano od  modregacveta:

Sašo, zlahka si z realnim ocenjevanjem dovoljšnega števila pesmi pridobiš maksimalen ponder v tednu ali dveh! Nizek ponder ostaja (ali ponovno postane) samo zaradi nerealnega ocenjevanja (n. pr. isti osebi ves čas daje maksimalno oceno). Nikomur pri zdravi pameti se ne morejo zdeti vse pesmi odlične (ali pa zanič).

Brez zamere in lp, Ida


Zastavica

 < 1 2

Komentiranje je zaprto!